Niet in een doos, maar in een rugzak: Michael, Cristina en Loïs maken kerstpakketten voor daklozen

Tientallen dak- en thuislozen brengen de feestdagen alleen door op de koude straten. Drie Groningse jongeren maken hun kerst een beetje aangenamer met cadeautjes. „Misschien kunnen we zo een verschil maken.”

Een beetje schuldig. Zo voelt Cristina Constantin (17) zich soms als ze ‘s ochtends de dakloze man passeert die altijd bij het regenboogzebrapad in de Ubbo Emmiusstraat zit. Een gek soort schuldgevoel, want ze heeft hem niets misdaan. Sterker nog, ze helpt ‘m graag een beetje. „Ik groet altijd en geef hem een paar appels.”

Maar ja, daarna loopt ze weer verder. Naar jongerencentrum Jimmy’s in de Herestraat, waar het lekker warm is, waar ze haar vrienden treft, met een supermarkt op loopafstand waar ze alles te eten kan kopen wat ze maar wil. ‘s Avonds schuift ze bij haar familie in net zo’n warm huis aan voor het avondeten. ‘s Nachts kruipt ze in een zacht en veilig bed.

Zij wel. Die man bij het zebrapad niet.

‘Wat heb ik eigenlijk veel geluk’

Het is november. Het wordt kouder en kouder. Het regent in van die ijzige, pijnlijke striemen, de wind blaast je botten stijf. De mensen verheugen zich op feestvieren met hun geliefden, cadeaus uitwisselen en lekker eten. Maar tientallen dak- en thuislozen in de stad hebben geliefden noch eten en al helemaal geen cadeaus.

Het klopt niet, vindt Cristina. Michael Chafe (21) en Loïs Bhageloe (24), ook vaste bezoekers van Jimmy’s, zijn het roerend met haar eens. Gedrieën kwamen ze op een idee, zomaar, al pratend, zoals ideeën bij Jimmy’s wel vaker ontstaan: ze gaan kerstpakketten maken voor die dak- en thuislozen. Met wat lekkere, houdbare dingen te eten en drinken, warme kleding en spullen voor persoonlijke verzorging.

„Het ging echt heel snel, het ene moment hadden we het erover en tien minuten later waren we al druk aan het bellen en dingen regelen”, zegt Cristina. „Het was heel toevallig”, zegt Michael, „want net de nacht ervoor lag ik in bed na te denken, en besefte ik ineens: wat heb ik eigenlijk veel geluk.”

Stapels broeken, truien, sokken, sjaals

Michael heeft afgelopen voorjaar zelf dakloos rondgedoold door de stad. Gelukkig duurde het niet lang tot hij Jimmy’s vond, en hulp, en vrienden. „Ik ben echt super dankbaar dat ik nu die kou niet hoef te trotseren, dat ik een eigen plekje heb.”

Reden temeer dat hij iets wil doen voor degenen met minder geluk. En vele Groningers met hem, zo blijkt. In de kelder van het Jimmy’s-pand liggen de broeken, truien, sokken, schoenen en sjaals al hoog opgetast, net als plastic tassen met pakken drinken en flessen shampoo. Deels van bedrijven - kringloopwinkel Mamamini doneert bijvoorbeeld drie vuilniszakken kleding - maar het meeste komt van particulieren.

Na enkele oproepjes via Facebook stroomden de spullen binnen, en er is ook al zo’n 250 euro gedoneerd. „Echt hartverwarmend”, vindt Cristina, „om te merken dat mensen zoveel om elkaar geven. Ik heb er echt wel tranen in m’n ogen van gehad.”

‘Het komt goed, je bent de moeite waard’

Er zijn ook mensen, heeft Cristina gemerkt, die het minder goed begrijpen. „Iemand zei dat daklozen gewoon hun school zouden moeten afmaken en werk zoeken. Ik snap die denkwijze ergens wel, maar het is zó weinig empathisch. Je weet bovendien helemaal niet hoe iemand op straat terecht gekomen is.”

Tot 5 december kan er nog worden gedoneerd; op 12 december gaan Michael, Loïs en Cristina de pakketten uitdelen. „We willen de spullen in rugzakken stoppen, in plaats van in een doos”, zegt Michael. „Die zijn makkelijk mee te nemen en leveren geen afval op. Het is nog wel de vraag hoe we aan goeie, grote tassen komen.”

Naast de spullen komt er ook een ‘sociale kaart’ in het kerstpakket, met informatie over organisaties waar de dak- en thuislozen hulp kunnen zoeken. „En een kerstkaartje”, zegt Cristina. „Met een bemoedigende boodschap: het komt goed en jij bent de moeite waard. Misschien kunnen we zo een verschil maken voor mensen.”

Ook doneren? Zo doe je dat:

Wil je spullen geven? Die kun je tot 5 december langsbrengen in het pand van Jimmy's aan de Herestraat 100. Geld geven kan ook. Stuur daarvoor via Facebook een berichtje naar Michael, Loïs of Cristina.

Dit kunnen ze nog goed gebruiken voor de kerstpakketactie:

  • Eten: bijvoorbeeld (kerst)koekjes, crackers, fruit, brood. Het moet meteen op te eten zijn; dak- en thuislozen hebben vaak niet de mogelijkheid om eten eerst te koken.
  • Drinken: bijvoorbeeld flesjes water of sap of pakken chocomel.
  • Kleding: sjaals, mutsen, handschoenen, sokken (maat 40-45 of groter), ondergoed, hoodies/truien (maat L of XL)
  • Persoonlijke verzorging: tandpasta, tandenborstels, deodorant, shampoo, tampons, maandverband. Hier is nog het meeste van nodig.
  • Om de spullen in te doen: grote rugtassen