Openingsweekend Forum trekt meer dan 33.000 bezoekers: op de zondag kwartier wachten om binnen te komen

Nieuwsgierige mensen die een kijkje wilden nemen in het nieuwe Forum in Groningen moesten ook zondag nog een kwartier in de rij staan voordat zij naar binnen konden. Het Forum werd vrijdag geopend, zondag stond de teller rond de klok van 16.00 uur op 33.000 bezoekers.

De topdrukte die het Forum in de nacht van vrijdag op zaterdag dwong om de deuren tijdelijk op slot te gooien werd niet geëvenaard, toch krioelde het van de nieuwsgierige mensen rondom het iconische gebouw. Een wachtende: „Als je ziet, die roltrappen die door het gebouw gaan, poeh!”

Roltrappen

Wie de roltrappen bestijgt ontkomt dankzij de enorme vide niet aan een uitgebreid uitzicht. Boekenliefhebbers snuffelen al door de bibliotheek, kinderen spelen met de Virtual Reality-brillen en helemaal op de tiende verdieping in ‘De Nok’ wordt in het restaurant genoten van het fraaie uitzicht over d’ Olle Grieze. Moderne architectuur ontmoet hier in een sterk contrast de oude.

Het dakterras voelt als een kraaiennest. „Dit is zo cool!” roept een tiener. „Laten we kijken of we mijn huis zien!” Een goede kans: het uitzicht strekt kilometers ver. Het merendeel van de bezoekers klikt menig plaatje van het uitzicht of maakt een selfie met de Martinitoren op de achtergrond.

‘Piekfijn en toegankelijk’

Een kwartiertje wachten in de vrieskou was een blik in het hypermoderne en veelbesproken gebouw wel waard, oordelen bezoekers. Wie het pand verlaat, is stuk voor stuk lovend: „Van buiten is het een bijzonder gebouw, van binnen piekfijn”, oordeelt Kees de Jong. Hij wandelt juist het pand uit. „Al die verschillende gebruiksonderdelen. Het is een fantastische meerwaarde en verrassend toegankelijk.”

Twee leerlingen van het middelbaar onderwijs hebben al gebruik gemaakt van de studiehokken in het gebouw. „De deur piepte wel, maar je kon er heel goed leren.” Ondanks de drukte konden ze nog heel aardig studeren, vertelt het duo. In de toekomst gaan ze er zeker vaker zitten. „Ze hebben er echt iets moois van gemaakt.”

‘Niets boven Groningen’

De oudere generatie zussen Tineke en Truus uit Haren maakte nog een foto van het uitzicht: „voor in het familiealbum.” Via WhatsApp hebben zij het aan iedereen in de familie laten zien. Het is een stukje trots op de gemeente: „Ach jongen. Prachtig. Groningen is een mooie stad en als je dit dan hebt: er gaat niets boven Groningen.”