Groninger sportprijzen voor Arjen Robben, Bauke Mollema, Lonneke Uneken en Romano Postema

Tijdens het Groninger Sportgala 2019 werden maandagavond de nodige toppers geëerd. Bauke Mollema vloog over uit Monaco om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Met Bauke Mollema, Arjen Robben, Lonneke Uneken en Romano Postema vielen op het Groninger Sportgala bepaald niet de minste sporters in de prijzen. Wielercrack Mollema werd verkozen tot sporter van het jaar. Hij had vanuit Monaco het vliegtuig genomen om in Martiniplaza zijn prijs in ontvangst te kunnen nemen. Mollema kreeg bij de stemming onder het publiek en van journalisten en ex-topsporters de voorkeur boven de drie andere genomineerden.

Ronde van Lombardije

Dat waren handbalster Lois Abbingh, die momenteel op het WK in Japan actief is, roeister Ymkje Clevering en dammer Roel Boomstra. Mollema werd geëerd vanwege zijn uitstekende prestaties dit jaar. Zo behaalde de Groninger met de zege in najaarsklassieker Ronde van Lombardije de grootste overwinning in zijn carrière. Daarnaast won hij in de Japan Cup en werd Europees en wereldkampioen ploegenestafette, terwijl de vijfde plaats in de Giro d’Italia ook van hoog niveau getuigde. ,,Al jaren bewijst Bauke dat hij in het najaar in topvorm is. Bauke maakt, met zijn constante prestaties, ook al jaren onderdeel uit van de internationale wielerelite’’, luidt onder meer de motivatie bij de prijs van sporter van het jaar.

Arjen Robben

Daarnaast kreeg Arjen Robben de provinciale sportprijs 2019 toegekend. De nog in München woonachtige ex-topvoetballer was niet persoonlijk aanwezig, maar bedankte middels een opgenomen filmpje. Voordat Robben de prijs aanvaardde moest in gesprekken met de familie Robben nog wel eerst de lucht worden geklaard. Die raakte enigszins bedorven, omdat er vanuit de provincie in de pers twijfels uitlekten of de oud-voetballer wel voor de derde keer deze prijs moest krijgen. Na het nodige tumult bleek de provincie wel volledig achter Robbens prijs te staan en was alles weer koek en ei.

Volgens de motivatie voor de toekenning ,,is er nauwelijks een Nederlandse sporter te noemen die in binnen- en buitenland zo’n indrukwekkende carrière heeft opgebouwd. Exact 19 jaar geleden maakte Arjen zijn debuut voor FC Groningen. Na twee seizoenen vertrok hij naar PSV, gevolgd door Chelsea en Real Madrid. Bij Bayern München groeide hij uit tot een clubicoon. Het cv van Robben bestaat onder meer uit 12 nationale titels, 96 A-interlands, een WK-finale in 2010 en een Champions League-titel in 2013. De prijs is een eerbetoon aan zijn zorgvuldig opgebouwde, glansrijke voetballoopbaan.’’

Sporttalent

Wielrenster Lonneke Uneken uit Veendam werd gekozen tot sporttalent. Ze kreeg de voorkeur boven atlete Jorinde van Klinken en roeier Melvin Twellaar. De 19-jarige Uneken behaalde in 2019 regelmatig top tien-klasseringen in wereldbekerwedstrijden en won in Alkmaar de bronzen medaille op het Europees kampioenschap tot 23 jaar.

Tot de beste sportploeg werd FC Groningen onder 17 jaar verkozen, dat in april de leeftijdgenoten van Ajax in de kampioenswedstrijd met 5-2 versloeg en de titel won. Een regelrechte primeur voor de talenten van trainer Paul Matthijs. De andere genomineerden waren wielervereniging NWVG en de vrouwen van Groningen Atletiek. Voor FC Groningen was de pret echter nog niet op, want het grote talent Romano Postema ontving de gemeentelijke sportstimuleringsprijs. Hij werd topscorer van het team onder 17 jaar en debuteerde als 17-jarige in het eerste elftal van FC Groningen.

Breedtesportpenning

Tijdens het Sportgala kreeg Anne Verzijl van Basketbal Vereniging Groningen (BVG) een Breedtesportpenning. Ze is oprichtster en trainster van het G-team van BVG. Zij organiseert regelmatig wedstrijden, zoals de tweejaarlijkse basketbal Special Olympic en de jaarlijkse Allstar-wedstrijd tussen BVG en het G-team. Door haar inspirerende rol groeit het aantal leden en starten er nu ook in de regio G-teams.