FC Utrecht en FC Groningen beide getergd

GRONINGEN Een maand geleden was FC Utrecht nog een club die in positieve zin de aandacht trok en lovende kritieken kreeg.

Analisten dichten de in topvorm verkerende formatie van trainer John van den Brom een hoge eindklassering toe. Drie nederlagen later is het nog net geen crisis in Nieuw Galgenwaard.

FC Utrecht, zondag te gast in Euroborg, beleefde een wisselvallige competitiestart, met knappe zeges en teleurstellende nederlagen, zoals die in de thuiswedstrijd tegen VVV (1-2). Toen Joris van Overeem na lang blessureleed in de ploeg terugkeerde, leek Van den Brom eindelijk de perfecte balans te hebben gevonden. Van Overeem leek de ontbrekende schakel die het Adam Maher en de Zweed Simon Gustafsson mogelijk maakte om zich op aanvallender taken te richten. Met Bart Ramselaar en Sander van de Streek als lopers en sprintkanon Gyrano Kerk als enige echte aanvaller stond er in Utrecht ineens een technisch vaardig en dynamisch aanvallend geheel. FC Utrecht leidde met een 3-0 zege de neergang van PSV in, won op Spangen de lastige uitwedstrijd tegen Sparta om vervolgens Fortuna Sittard met 6-0 van het veld te blazen.

Teleurstelling

Iedereen keek daarna reikhalzend uit naar de volgende wedstrijd van ‘Utreg’ in Amsterdam tegen Ajax. Spelers en trainers verwachtten de landskampioen in de omschakeling te kunnen verrassen. Het draaide uit op een grote teleurstelling. Ajax liet niets heel van FC Utrecht en won met 4-0. Bij rust was het al 3-0 voor de koploper.

Een week later, in eigen stadion tegen AZ, ging het opnieuw mis voor de ploeg van Van den Brom. Opnieuw werd met ruime cijfers verloren (0-3), zij het minder kansloos dan tegen Ajax. Toch kregen spelers, trainers en aanhang andermaal de bevestiging dat FC Utrecht nog lang niet zover is als gedacht en gehoopt. Zondag, tijdens en na afloop van het thuisduel met RKC Waalwijk, maakte teleurstelling plaats voor grote onvrede en woede. Toen de spelers van FC Utrecht halverwege het duel met een 0-0 tussenstand de kleedkamers opzochten, daalde er al een stevig fluitconcert op hen neer. Eentje die na afloop in hevigheid werd overtroffen toen er een 0-1 eindstand op het scorebord prijkte. Het tegenwoordig in supporterskringen populaire ‘Schaam je kapot’ galmde van de inmiddels nog maar halfvolle tribunes. Een boze Van de Brom kondigde spelerswisselingen aan.

FC Groningen kan zondagmiddag dus vooral van zichzelf uitgaan. De aftrap is om half drie.