Rookvrije zones liggen nog bezaaid met sigaretten: 'Mensen moeten elkaar aanspreken, maar dat gebeurt nog niet echt'

Verschillende rookvrije zones in Groningen liggen een halfjaar later nog bezaaid met sigaretten. Deelnemende organisaties blijven hoopvol.

Onder andere vestigingen van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en het Alfa-college hebben rookvrije zones. Volgens deze drie organisaties worden in alle rookvrije zones nog gerookt, al wordt het wel minder.

Joost Wessels, woordvoerder van het UMCG, zegt: ,,Bij onze hoofdingang is het echt aanmerkelijk minder geworden sinds de rookvrije zone is ingesteld”, aldus Wessels.

Nog geen aanspreekcultuur

Het idee in de rookvrije zone is dat mensen elkaar aanspreken dat ze er niet horen te roken. Van die aanspreekcultuur lijkt nog niet echt sprake, erkent ook Jorien Bakker van de RUG. ,,Onze stewards spreken rokende studenten en medewerkers regelmatig op hun gedrag aan. Maar van een cultuur waarin studenten en medewerkers elkaar aanspreken, is nog geen sprake. Dat kan en moet beter”, vertelt Bakker.

Wessels ziet wisselende resultaten bij het aanspreken. ,,Het kan heel goed werken als bezoekers bijvoorbeeld niet weten dat ze roken op een plek waar dat niet mag. Rokers voelen zich dan wat schuldig en lopen snel naar een andere plek, om verder te roken. Maar soms kunnen deze gesprekken wat moeizamer verlopen”, aldus Wessels.

Bij het Alfa-college gaat het iets anders, vertelt woordvoerder Joyce Dekker. ,,Onze beveiligers en studenten voor uniformberoepen spreken rokers aan. Ook spreken sommige medewerkers elkaar aan, maar lang niet iedereen. Hoe kleiner de locatie, hoe makkelijker een docent een jongere aanspreekt omdat hij of zij de jongere kent. Bij een groter gebouw is dat lastiger”, zegt Dekker.

Boete opleggen

In uiterste gevallen kan de gemeente een boete opleggen. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf om mensen aan te spreken op hun gedrag”, vertelt woordvoerder Arjan van der Leur van de gemeente Groningen.

,,Maar als de toezichthouders tientallen keren bot hebben gevangen bij een roker en die in de rookvrije zone zijn sigaret blijft opsteken, kunnen onze handhavers een boete opleggen”, aldus Van der Leur. Hij kan niet zeggen hoe hoog de boete exact is. Volgens hem zijn dergelijke boetes nog niet opgelegd.

Lange adem

Volgens de woordvoerders moeten er een aantal zaken gebeuren om de rookvrije zones tot een succes te maken. Dit kan door rokers te blijven aanspreken op hun gedrag en de zones beter zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met kleuren of tekens op de grond. Ook hebben de organisaties programma’s waarmee ze medewerkers willen helpen om te stoppen met roken.

,,Het is een kwestie van de langste adem hebben. Maar als we op een goede manier met elkaar samenwerken, gaat het werken”, aldus Dekker.