Voor veroorzaken ongeluk Bornholmstraat Groningen: 10 maanden celstraf

De rechtbank in Groningen heeft de 35-jarige D.S. uit Utrecht veroordeeld tot tien maanden celstraf wegens het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk in Groningen.

Een 29-jarige man uit Groningen raakte zeer ernstig gewond. Hij liep onder meer een dwarslaesie op en is de rest van zijn leven afhankelijk van een rolstoel. Een 23-jarige vrouw raakte ernstig gewond aan haar hoofd.

S. reed op 9 september vorig jaar met een te hoge snelheid over de Bornholmstraat en reed in op mensen die de weg overstaken bij een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Na de aanrijdingen reed hij, in een zwaar beschadigde auto, door.

Langere tijd niet opgelet

De rechtbank concludeert dat de bestuurder langere tijd niet heeft opgelet. De situatie was overzichtelijk. Hoe hard hij reed is niet meer vast te stellen, maar hij heeft harder gereden, aldus de rechters, dan was toegestaan (50 km / u).

Twee weken geleden, tijdens de rechtszaak, zei hij zich weinig tot niets van het ongeluk te kunnen herinneren. De dag na het ongeluk werd hij aangehouden. Vanwege het tijdsverloop kon niet worden achterhaald of S. onder invloed was van alcohol of drugs.

Wijn gedronken

S. verklaarde dat hij ’s middags wijn had gedronken. Het ongeluk gebeurde aan het einde van de avond.

De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij geen contact heeft opgenomen met de slachtoffers. Naast de celstraf is een rijontzegging opgelegd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist.

Smartengeld

De advocaat van het slachtoffer had om 30.000 euro smartengeld gevraagd. De advocaat vindt dat de bestuurder onrechtmatig heeft gehandeld en wel zo ernstig dat dat voor hem financiële consequenties moet hebben.

De rechtbank gaat daar niet in mee. ‘Een verplichting tot schadevergoeding dient niet ter bestraffing van het rechtmatige handelen’, stelt de rechtbank. De claim kan nog wel bij de burgerlijke rechter worden aangebracht.