Groningse dealer speelt hoofdrol in VICE-docu over GHB-gebruik: 'Ik heb veel mensen naar de kloten zien gaan'

Manchester, Londen, Berlijn, Ibiza en - jawel - Groningen staan centraal in een VICE-aflevering over GHB-gebruik in Europa.

In de documentaire van het Canadees-Amerikaanse mediabedrijf wordt aandacht besteed aan de gevaren van GHB en de snelgroeiende populariteit van de drug, met name in de hardcore- en house-scene.

Al vrij snel belanden de docu-makers in Groningen. In Stad spreken ze met een maker en dealer van GHB en met gebruikers. En VICE gaat mee op pad in een partybus vol Groningers richting het grootste hardcorefeest van de Benelux. In de bus wordt volop gebruikt en gefabriceerd.

Veel meer vraag naar GHB

De Groningse dealer vertelt in zijn rommelige en studentikoze kamer dat hij ook handelt in coke, maar dat er veel meer vraag is naar GHB. En dat de winstmarges op GHB vele malen groter zijn, omdat het productieproces zo eenvoudig en goedkoop is.

Gemiddeld vangt hij een euro per milliliter GHB. Naast maken en verkopen gebruikt de Stadjer zelf ook graag GHB. Het liefst in een relaxte setting met vrienden.

Zoals op het dakterras van zijn huis. Daar zit hij samen met zijn huisgenoten GHB te gebruiken. Uiteraard niet herkenbaar in beeld, maar met een enorme zakdoek voor zijn mond en een zonnebril op.

Ware epidemie in Stad en Ommeland?

In de docu komt Groningen uitgebreid in beeld omdat er volgens de dealer een ware epidemie rondwaart in Stad en Ommeland. De politie zou er inmiddels ook bovenop zitten, omdat het de spuitgaten uitloopt.