Elkaars warmte voelen in koppelbed in Martini Ziekenhuis in Groningen

Elkaars hand vasthouden, tegen elkaar aan kruipen, samen naar muziek luisteren. Het Martini Ziekenhuis in Groningen neemt deze week 3 koppelbedden in gebruik. Met een koppelbed verander je een ziekenhuisbed eenvoudig in een volwaardig tweepersoons-hoog-laagbed.

Een koppelbed heeft een matras met verbreding. De verbreding dekt het frame van het ziekenhuisbed af waardoor een tweepersoons matras ontstaat.

Naasten konden altijd al bij een patiënt blijven slapen: in een logeerbed bij hem of haar op de kamer. ,,Het verschil in hoogte en de opening tussen de bedden maakten het echter lastiger elkaars warmte op te zoeken”, zegt oncologieverpleegkundige Karin van der Wal.

Angstig of verward

De koppelbedden kunnen in principe op elke afdeling gebruikt worden. In de praktijk zullen vooral terminale patiënten van de mogelijkheid gebruik maken.

Van der Wal: ,,Soms zijn patiënten angstig of verward wanneer ze alleen in bed liggen. Wanneer een vertrouwd persoon heel dichtbij is, merken we dat patiënten rustiger zijn en er soms ook minder medicatie nodig is. In een koppelbed kunnen patiënt en partner, familielid of dierbare tegen elkaar aan kruipen en elkaars nabijheid te voelen.”

Roparun

Het Martini Ziekenhuis kreeg de koppelbedden van Stichting Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij mensen geld ophalen voor organisaties en projecten die het leven van mensen met kanker kunnen veraangenamen.

Medewerkers van het Martini Ziekenhuis lopen al 3 jaar mee met de Roparun. Zij liepen vorig jaar ruim 11.000 euro bij elkaar voor het goede doel.