Oogst van tien jaar FC Groningen onder 19 jaar

GRONINGEN Nog een half jaar en dan komt er een eind aan FC Groningen onder 19 als oudste opleidingsteam. Vanaf volgend seizoen heeft de club een ‘onder 21’ en een ‘onder 18’ als bovenbouwteams.

Onder 19 heeft de afgelopen tien jaar meerdere talenten aan het eerste elftal en andere profclubs afgeleverd. Een overzicht.

Beginnen we dit overzicht aan het eind van het seizoen 2009-2010 wanneer de lichting met het geboortejaar 1991 afzwaait. Van hen is alleen Leandro Bacuna nog in het profvoetbal actief. De middenvelder speelde vier jaar in het eerste elftal van FC Groningen en vertrok toen naar Aston Villa. Hij is momenteel basisspeler van Cardiff City in The Championship. Van jaargang 1992 heeft niemand een vaste basisplaats bij FC Groningen kunnen veroveren. Maar Nick Bakker en Hilal Ben Moussa is dat wel bij FC Emmen gelukt. Daar staat ook Henk Bos nog steeds onder contract, maar spelen doet de technicus maar zelden. Alim Öztürk heeft de meest aansprekende vervolgloopbaan gerealiseerd. De centrumverdediger voetbalt nu voor Sunderland in League One, maar was ook twee jaar basisspeler bij het roemruchte Schotse Hearts of Midlothian.

Yoëll van Nieff is de enige van de lichting 1993 die de basis van FC Groningen heeft gehaald. Hij is nu basiskracht bij Puskas Academy in de subtop van Hongarije. Toen Cambuur en FC Groningen nog een gezamenlijke opleiding hadden waren Mark Diemers (Foruna Sittard) en Lukas Bijker (KV Mechelen) ploeggenoten van Van Nieff.

Hans Hateboer is de enige met het geboortejaar 1994 die het eerste elftal van FC Groningen heeft gehaald. De lange linksbenige verdediger Ron Janzen speelde een aantal jaren in de eerste divisie, maar voetbalt nu weer voor de amateurs.

Glenn Bijl, Jafar Arias en Desevio Payne (allen 1995) debuteerden alle drie in het eerste elftal van FC Groningen maar verdienen nu hun brood bij FC Emmen.

Richairo Zivkovic (1996) debuteerde als 16-jarige al in FC Groningen 1. Zijn als junior van Schalke ‘04 overgekomen jaargenoot Ajdin Hrustic deed daar een paar jaar langer over. Roland Baas brak nooit echt door. De linksbenige verdediger is via Heracles en Go Ahead Eagles nu bij De Graafschap beland.

Juninho Bacuna, nu spelende voor Huddersfield Town, was de topper van de jaargang 1997. Van Keziah Veendorp werd op jongere leeftijd misschien nog wel meer verwacht, maar hij speelt voor FC Emmen.

De lichting 1998 was een van de minste van de laatste tien jaar. Alleen Jan Hoekstra heeft het gered al wacht de lange, talentrijke doelman nog steeds op zijn debuut in het profvoetbal, tenminste als we het bekerduel met Harkemase Boys niet meerekenen.

Tom van de Looi is de enige representant van het geboortejaar 1999 die het eerste elftal heeft gehaald. Definitief doorgebroken is de middenvelder echter nog niet. Hij is verhuurd aan NEC.

Ludovit Reis en Daniël van Kaam zijn beiden in 2000 geboren. Zij maakten als jeugdspeler al hun debuut in het eerste elftal. Orkun Kökcü speelde tot en met onder 14 jaar bij FC Groningen en werd toen door Feyenoord ingelijfd. Een aantal andere spelers van de talentvolle lichting 2000 is nog bij profclubs actief. Tapmahoe Sopacua bij FC Groningen zelf, Luka Prljic bij PEC Zwolle, Lion Kalentjev bij NEC en Mees Gootjes, Ken Raghoebar en Boy Spijkerman bij Cambuur. Wie weet breken ook zij nog door. De tijd zal het leren. Heel veel talenten uit de opleiding hebben onderdak gevonden bij topamateurclubs. Ze mogen dan geen echte prof zijn, ze spelen wel betaald voetbal (WM).