Afslanken | column Buitenspel

Glimlachend, met een mengeling van trots en vertedering, coachte Jürgen Klopp zondag zijn Liverpool naar de volgende ronde van de FA Cup.

In een vol Anfield tegen stadgenoot Everton. Klopp had een piepjong elftal gecomponeerd waarin plaats was voor slechts één basisspeler: Joe Gomez. Alle overige vaste krachten kregen rust. De Japanse aankoop Takumi Minamino mocht zijn debuut maken en voor de rest waren het reserves en beloften die zich in het klassieke rode tenue mochten hijsen. Liverpool won met 1-0 van een wel in zijn sterkste opstelling aantredend Everton. Het was een aantrekkelijk duel maar de opstelling van Liverpool toonde aan hoezeer de FA Cup aan belang heeft ingeboet. Topclubs en clubs in degradatiegevaar gebruiken de strijd om de FA Cup en League Cup om reserves en talenten wedstrijdritme te laten opdoen. Het is de enige manier om hun beste spelers af en toe rust te gunnen.

Waar Engelse clubs tussen de vijftig en zestig officiële wedstrijden per jaar afwerken, daar speelt FC Groningen er dit seizoen hooguit veertig. Maar dan moet de ploeg van Danny Buijs wel de finale van de play-offs bereiken. De trainer wil dan ook het liefst met een afgeslankte selectie verder. Hij moet nu te veel spelers teleurstellen. Hij kan wel steeds zeggen dat hij vertrouwen in hen stelt maar wie telkens niet speelt, gaat daaraan twijfelen. Weet Buijs, puttend uit eigen ervaring als speler.