Sipke de Wind vertelt hoe Haren bij de bevrijding aan een ramp ontsnapte

Haren is bij de bevrijding op zaterdag 14 april 1945 aan een ramp ontsnapt. Dat stelt Sipke de Wind uit Leek. Hij licht zijn standpunt dinsdag 21 januari toe in een lezing in Astoria in Haren.

Sipke de Wind heeft het optreden van Duitse legereenheden in Noord-Nederland uitvoerig onderzocht. Hij schreef ook vier boeken over het onderwerp.

Zijn laatst verschenen boek Groningen Duitse garnizoensstad 1940-1945 gaat over Groningen als Duitse garnizoensstad. In Groningen was een groot aantal eenheden van de Duitse Wehrmacht gelegerd.

Verschillende onderdelen werden in Haren gehuisvest. Zo lag de Duitse commandobunker bij Stadion Esserberg en waren ook veel soldaten gelegerd in het blindeninstituut.

Haren bleef ongeschonden

De Duitsers waren geenszins van plan om Haren en Groningen zonder strijd over te leveren aan de Canadese troepen. De stad Groningen heeft de rampzalige gevolgen van dat standpunt ondervonden.

Maar Haren bleef ongeschonden. Sipke de Wind legt uit hoe dat gekomen is.

De lezing, die onderdeel is van het programma 75 jaar vrijheid dat wordt gecoördineerd door de Culturele Raad Haren, begint om 20.00 uur. Entree: 2 euro (leden Historische Vereniging Old Go: gratis).