Broodje met... Harry van Velsen

Groninger dichter Harry van Velsen werd geïnspireerd door het werk van Mondriaan en schreef die gedichten op de beweging die de schilder bij hem opriep. Tijdens een ‘Broodje met ...’ op donderdag 23 januari (aanvang 12.00 uur) in de Forum bibliotheek Haren vertelt hij erover en ook over zijn andere werk. ‘Broodje met …’ is een activiteit van de Culturele Raad Haren samen met de Bibliotheek Haren en Boomker Boeken.

„Vanuit mijn woning in Groningen kijk ik uit op de Mondriaanstraat. Ik werd benieuwd naar wie Piet Mondriaan (7 maart 1872 – 1 februari 1944) heeft willen zijn en zocht hem op in zijn uitspraken en zijn werken. Zowel zijn uitspraken als zijn werken geven betekenis aan de wereld om hem heen, vooral de oneindigheid van die wereld, de onafheid. En die onafheid boeide Piet Mondriaan het meest, hij ging er naar op zoek, was nimmer tevreden met wat hij daarover bedacht en schilderde, met als sluitstuk zijn Victory Boogie Woogie. Deze onafheid boeit mij ook. Ik zoek deze vooral in woorden die bewegen, de gedichtenbundel die december 2018 uitkwam. Als geboren en getogen plattelands- Groninger dicht ik zowel in het Nederlands als in het Hogelandster Gronings, ook een boeiende ontmoeting.”

Harry van Velsen

Harry van Velsen werd op 1 juli 1948 geboren in Kruisweg, Groningen. Vanaf zijn twintigste tot zijn pensionering werkte hij in de Nederlandse en internationale gezondheidszorg (Thailand en Myanmar). Hij gaf drie gedichtenbundels uit in eigen beheer: Voor wie mijn woorden bedoeld zijn (2012); Ik ben onderweg naar ons / Grondloos vuur (2014); Woorden voor Caucasica (2015) en hij trad onder meer op tijdens ‘Dichters in de Prinsentuin’, Groningen (2012) en de kunsttentoonstelling ‘Landschappen en Landleven’ in borg Verhildersum, Leens, waar hij drie Mondriaan-gedichten voordroeg (2018). Harry van Velsen won de eerste prijs bij de Provinciale Groninger Schrijfwedstrijd (2016).

Donderdag 23 januari 2020

12.00-13.00 uur

Broodje met ... Harry van Velsen over Mondriaangedichten en ander werk

Entree € 7,00, inclusief broodjes en (karne)melk

Forum bibliotheek Haren, Brinkhorst 3, Haren

Reserveren tot 21 januari (noodzakelijk) via geboektinharen@gmail.com