Jonge Groninger dichters spreken zich uit over de gevaarlijke schoonheid van golven bij ‘Dood & de Zee’

GRONINGEN het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft morgen (18 januari) twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'.

Twee jonge Groninger dichters, Esmé van den Boom en Richard Nobbe, onderzoeken in hun gedichten de gevaarlijke schoonheid van de golven. De instaprondleiding met poëzie is van 14.00 tot 15.30 uur en van 15.30 tot 17.00 uur. De activiteit kost € 8 per persoon, inclusief toegang tot het hele museum. Voor bezoekers met een museumkaart is de rondleiding met poëzie gratis. Aanmelden is gewenst en kan via 050-3122202 of info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.

Esmé van den Boom

Esmé (1993) schrijft proza, gedichten en liedjes. Ze debuteerde in december 2019 met de bundel Eigen kamers, gedichten op basis van gesprekken met Groningse vrouwen over toekomst. Voor dit project kreeg ze van de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium toegekend. In 2016-2017 was ze Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor een gedicht doet ze onderzoek vanuit een pasgeboren fascinatie of ze schrijft vanuit haar emotie, zoekend naar een balans tussen boodschap en humor. "Poëzie heeft de mogelijkheid om niet de rechte lijn te volgen, maar om van A naar B te gaan via een omweg. Poëzie laat je voelen dat een ander pad ook goed is."

Richard Nobbe

Richard (1993) is dichter, performer en filosoof. Nadat hij per ongeluk in aanraking kwam met de poëzie, is er geen podium meer waar hij niet op wil staan en schrijft hij aan de lopende band teksten, o.a. over zijn jeugd in Oost-Groningen. Richard probeert de absurde kern uit schijnbaar normale situaties te plukken. "Als er iets in de buurt komt van magie, dan is het wel de poëzie. Want een dichter kan je dingen laten zien, voelen en denken door alleen maar dingen te zeggen."

Dood & de Zee

In de tentoonstelling zien bezoekers hoe de cultuur rondom de dood op zee door de geschiedenis heen verandert. Men hoort verhalen over de gruwelijke gevaren aan boord, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. Tussen de levensgrote zeemonsters wanen bezoekers zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten vertellen over ontstellende scheepsrampen en op zolder is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.