Eurosonic Noorderslag in Groningen: heeft dit festival nog wel toekomst?

Tijdens Eurosonic Noorderslag houdt muziekjournalist Peter van der Heide een dagboek bij. Vandaag aflevering 4: Over de kracht van muziek

Als Peter Weening op dreef is, is hij als presentator niet te stoppen. Komende zomer is hij veertig jaar programmeur van Vera, de Groningse club voor de internationale underground. Hij zou de opa kunnen zijn van al die muzikanten die hij ontvangt. Met liefde ontfermt hij zich over ze. Of ze nu Kurt Cobain, Eddie Vedder of Courtney Love heten of Lee Il-woo. Die laatste naam zegt u ongetwijfeld niets, maar dat is de zanger van de Zuid-Koreaanse band Jambinai, de kersverse winnaar van de jaarlijkse poll van Vera. Weening wijst naar de muur waarop de naam is vastgelegd, voordat hij de jonge Ierse Sinead O’Brien aankondigt.

Breinprofessor Erk Scherder kent de kracht van muziek

Wat zegt leeftijd als het hart op de goede plaats zit en het koppie erbij is. Misschien kan neuropsycholoog Erik Scherder daar vanmiddag iets zinnigs over zeggen in ons Forum. Het is de man die ons het boek Singing in the brain schonk. De breinprofessor, in 2008 uitgeroepen tot docent van het jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt tijdens het voor muziekprofessionals zo belangrijke conferentiegedeelte van Eurosonic. Over de kracht van muziek.

WarChild

Muziek ontroert, daagt uit en verlegt grenzen. Muziek kan mensen verbinden en kracht geven. En muziek geeft ons de mogelijkheid ons uit te drukken. Het zijn de woorden waarmee Scherders lezing wordt aangekondigd. Hij gaat in samenwerking met WarChild specifiek in op de betekenis van muziek voor jongeren die te maken hebben gehad met geweld in conflictgebieden. Op hoe muziek kan helpen het stressniveau in de hersenen te verlagen.

Luisterend naar Molchat Doma vraag ik me af of ze ook in Wit-Rusland de kracht van muziek onderkennen. Inderdaad, ze komen uit alle hoeken en gaten tijdens Eurosonic en deze mannen zijn in Groningen op een missie met een geluid dat zwaar op de jaren tachtig leunt. Zouden ze weten dat Joy Division ooit op hetzelfde podium stond? Ik merk dat mijn stressniveau daalt.

Generatiekloof

Zou Scherder ook het antwoord kunnen geven op de vraag welke muziek het beste is voor onze hersenen? Of verschilt zoiets toch per persoon? Ik kan me voorstellen dat ook hier sprake is van een generatiekloof. Dat oudere jongeren de voorkeur geven aan andere muziekstijlen dan hun kroost. Wie vier jaar geleden in De Oosterpoort was toen de Popprijs werd uitgereikt aan de hiphoppers van New Wave zag de scheiding der geesten onder de neus voltrekken.

Er zijn nog kaarten

Nu we het toch over dat kroost hebben, vraag ik me af hoe het zit met de toekomst van Eurosonic Noorderslag. Aan talent dat wil spelen geen gebrek, maar hoe zit dat met de tieners die willen kijken en luisteren? Zij die er vanaf het begin in 1986 bij waren, komen nauwelijks nog op Noorderslag. Kort geleden was het festival in een mum van tijd uitverkocht. Nu zijn nog kaarten verkrijgbaar. Dat moet de organisatoren zorgen baren. Het is voor Groningen te hopen dat Eurosonic Noorderslag nog jaren een paar dagen in januari het kloppende hart blijft van de Europese en Nederlandse muziekindustrie. Om ouderen en jongeren hier die traditionele vitaminestoot voor te schotelen, de kracht van muziek.