Man (37) uit Groningen gaat de cel in voor het witwassen van meer dan 53.000 euro

Een 37-jarige man uit Groningen krijgt twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het witwassen van ruim 53.000 euro. Ook straft de rechtbank hem voor het hebben van een pistool en verschillende drugs waaronder xtc, hennep en cocaïne.

De man heeft al een flink strafblad en is eerder veroordeeld voor drugshandel, afpersing en wapenbezit. Voordat hij werd opgepakt, was hij al in beeld bij het Openbaar Ministerie omdat hij in 2018 was gezien in een opvallend dure auto. 'Daar werden vraagtekens bij gezet. Hoe kunt u in zo'n auto rijden, terwijl u een Wajong-uitkering heeft?', zei de rechter eerder tijdens de rechtszaak.

15.000 euro in een plastic tas aan de verwarming

Nadat er een aangifte binnenkwam omdat de Groninger iemand met een pistool had bedreigd werd er huiszoeking gedaan. In zijn huis werden een doorgeladen pistool, meerdere soorten drugs en zo’n 15.000 euro aan contant geld gevonden. Het geld zat in een plastic-tas dat aan de verwarming hing.

Volgens de man, die geboren is in Amsterdam, hing het geld daar vanwege zijn werk bij een autohandelaar. Daar zou hij naar eigen zeggen na zijn vrijlating weer aan het werk kon.

Cel, drugstesten en behandeling

De officier van justitie zette hier tijdens de zitting al vraagtekens bij. De autohandelaar zou hebben verklaard dat de verdachte slechts een klant is. Bovendien kan het geld volgens het Openbaar Ministerie gezien zijn inkomen niet van de handelaar zijn en is de autohandelaar al ruim een jaar geen eigenaar meer van het autobedrijf. Daarom eiste de officier ook dat de man daar na zijn vrijlating niet meer bij de autohandelaar mocht werken.

De rechtbank gaat hier in mee. Wel moet de man na zijn celstraf op zoek naar een andere dagbesteding. Daarnaast moet hij zich laten behandelen oor zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis en moet hij alcohol- en drugstesten gedaan. Tot slot moet hij de ruim 53.000 euro terugbetalen. Het bedrag dat bij de huiszoeking in beslag is genomen, wordt daar van afgetrokken.