Gemeente wil actie tegen gesjoemel met energie-index: 'Geschokt dat dit op grote schaal gebeurt'

De gemeente Groningen wil een grondig onderzoek naar fraude met energie-indexen in de stad. Het stadsbestuur heeft de minister van Binnenlandse Zaken voorgesteld om in Groningen een proef te doen met zulk onderzoek.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten na schriftelijke vragen van GroenLinks en Student en Stad.

De fracties stelden die vragen naar aanleiding van een onderzoek van stadsblog Sikkom en Dagblad van het Noorden. Daaruit bleek dat veel huurwoningen een te lage energie-index hebben. Op papier zijn de huizen zeer energiezuinig, maar inspectie van het onafhankelijke bureau EcoCert wees uit dat dat niet klopt.

Meer transparantie nodig bij energie-index

Huisbazen schroeven zo hun huurprijzen op, want hoe lager de energie-index, hoe meer huur ze mogen vragen. De huurders van de woningen uit het onderzoek van deze krant en Sikkom betalen per maand gemiddeld 135 euro te veel huur. Ook maken ze veel hogere stookkosten dan de energie-index doet vermoeden.

Het college is ‘geschokt’ dat er in Groningen op grote schaal gesjoemeld lijkt te worden met energie-indexen. „Je ziet een combinatie van onregelmatigheden”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). „Er zijn huisbazen die een te lage energie-index hanteren, maar ook inspecteurs die kennelijk bereid zijn hun naam aan zo’n verkeerde index te lenen.”

Hoe vaak er precies gefraudeerd wordt met de energie-index, is niet bekend. Burgemeester en wethouders willen dat uitzoeken. Ze vinden ook dat het makkelijker moet worden voor huurders om na te gaan hoe het met de zuinigheid van hun huis zit. „Dit pleit voor meer transparantie in hoe de energie-index tot stand komt.”

Stad als pilot voor het ministerie

Het stadsbestuur kan daar zelf alleen niet veel in betekenen: „Wij hebben geen rol in de verlening en controle van energie-indexen.” De eigenaar van een pand moet zelf een index aanvragen bij een erkende deskundige, de rijksoverheid registreert de index vervolgens in een online lijst. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft in december een onderzoek aangekondigd.

Groningen heeft zichzelf aan het ministerie aangeboden als een soort proefgemeente om misbruik rond energie-indexen te onderzoeken. Zelf onderzoekt de gemeente manieren om huurders te ondersteunen als ze fraude van hun huisbaas vermoeden. Nu zijn ze daarvoor op juridische bureaus aangewezen.

Minister Knops maakt waarschijnlijk deze maand bekend welke vervolgstappen hij wil zetten.