Hoe de muziek terugkwam in Engelbert door Bert van Wieren

ENGELBERT In maart 2018 blies Bert van Wieren muziekpodium Engelstede nieuw leven in. ,,Heel muzikantenland wil hier inmiddels optreden.”

Het stond een tijdlang zo goed als leeg, maar nu klinkt er een oude rockplaat uit de speakers van muziekpodium Engelstede. Je hoort het al wanneer je de sfeervolle oprit oploopt. En ook: lichtversiering in de ramen, binnen staat de koffie klaar. Bert van Wieren pacht het pand sinds maart afgelopen jaar, om het eens zo bekende Engelstede te heropenen. ,,Eigenlijk heb ik ooit mijn horecapapieren gehaald om zoiets als dit muziekpodium te kunnen beginnen. Muziek is voor mij een extreme liefhebberij.”

Rieks Folgerts

Engelstede kreeg naam onder Rieks Folgerts, die tot 2010 uitbater was van het podium. ,,Ik reed hier vaak langs en dacht bij mezelf: wat zonde, dat zo’n mooi gebouw nu leegstaat”, herinnert de van oorsprong Friese Bert van Wieren zich. ,,Dus ik trok de stoute schoenen aan.” Bert nam het podium over: heel wat bands streken voor het eerst sinds jaren weer neer in het Groningse dorpje.

Wanneer Bert de houten schuifdeuren van het café langzaam openschuift, verschijnt daarachter het podium. ,,Vorig jaar hadden we bijna ieder weekend live muziek. We proberen zo breed mogelijk te programmeren: van rock tot latin. Misschien binnenkort een salonorkest; dan heb je hier ook Straussmuziek. Hoe mooi is dat?”

Wild Romance

Onder de bands zitten vaak niet de minsten. Ga maar na: Wild Romance die op de opening kwam spelen en in oktober - eigenlijk tegen Bert’s verwachtingen in, want wat kun je anders doen dan ze gewoon eens opbellen? - de Nederlands-Molukse band Massada. Beide bands komen dit jaar weer: Massada blijft zelfs enkele dagen, voor live-opnames op vinyl. Verwonderlijk is het enthousiasme voor het oude Engelstede niet, vindt Bert. Hij wijst om zich heen, de ruimte in: overal hout. ,,Dat geeft een warm geluid. In muzikantenland zijn ze lyrisch over het café.”

Ook de Engelberters staan klaar om Bert zo nu en dan te helpen. ,,Dat is geweldig”, vindt hij. ,,Hier wonen veel muziekliefhebbers. Is er een gitaarversterker kapot, dan hoef je de buurman maar te bellen en komt hij er met eentje aanzetten.”

En zo bracht Bert de muziek terug in de Engelstede. ,,We hebben nog heel wat plannen. Straks, 1 februari, bijvoorbeeld een midwinterbarbecue”, vertelt hij. ,,Rijk wordt je er niet van, maar dat is voor mij ook niet echt belangrijk. Ik wil vooral kwaliteit leveren. Alles wat je doet, moet je goed doen.”

Akke Boonstra