Lees terug: dit zijn de hoogtepunten van vier dagen Eurosonic Noorderslag 2020

Op Eurosonic Noorderslag liepen verslaggevers van deze krant rond. Samen maakten ze een groot aantal minirecensies. Ze selecteerden hun hoogtepunten. Onderaan deze pagina vind je links naar alle besprekingen.

BLACK COUNTRY, NEW ROAD

Zeven jonge Britten zorgen voor een meeslepend avontuur, ergens op de grens van postpunk, jazz en wereldmuziek. De muziek, die elk moment een andere weg in kan slaan, staat als een huis en de intense zang grijpt je bij de strot.

<b>LANKUM</b>

Ze komen uit Dublin en maken folk, maar met The Dubliners heeft dit viertal in de verste verte niets te maken. Ze maken duistere folk met prachtige meerstemmige zang, ondersteund door sonore muziek die je zo maar in trance kan brengen.

<b>CELESTE</b>

Je hoeft geen groot licht te zijn om deze kruising van Amy Winehouse en Adele een grote toekomst te voorspellen. Met haar krachtige stem maakt ze de hooggespannen verwachtingen helemaal waar, al is ze nog wat timide.

<b>INHALER</b>

 

Hij ziet er uit als –de jonge- Bono, zingt als Bono en met zijn bandje klinkt U2 nooit ver weg. Elijah Hewson gaat het maken, net als zijn vader Paul. Die is inderdaad beter bekend als Bono.

<b>WORKING MEN’S CLUB</b>

De gitariste was het toppunt van semi-ongeïnteresseerde cool, zeker toen ze speciaal voor haar ene nummer achter een keyboard een zonnebril op zette. Maar verder leverde Working Men’s Club, uit Engeland, een opwindende mix van slimme pops en variabele dansgrooves.

<b>JOOST</b>

<b><p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p> </b>

Frieslands enige vertegenwoordiger op Noorderslag had de pompeblêdenbermuda van Lowlands ingeruild voor een soort black-metal-schmink. Hij is niet ’s lands beste rapper, verre van. Maar zoals hij de zaal op de kop zet met vlotte riedels en dito grappen, dat moet je ook maar kunnen.

<b>DUNCAN LAURENCE</b>

Duncan Laurence was als winnaar van het Eurovisiesongfestival een vreemde eend in de bijt op Eurosonic. Het door hemzelf geschreven Arcade was het derde nummer van een overtuigende, mooi opgebouwde set. Gesteund door acht uitstekende muzikanten. En wát een stem!

<b>ANNA LEONE</b>

De Zweedse Anna Leone rekent Laura Marling en Bon Iver tot haar favorieten, maar staat zeker vocaal op eigen benen. Met haar ingetogen, melancholische liedjes kreeg ze de Der Aa-Kerk aan haar voeten. Ze vliegt terug met een Music Moves Europe Talent Award op zak.

<b>EMILIE ZOË</b>

Zoë fascineert met snarenbrekend fel gitaarspel, rauwe indie - spijkerhard tot fluisterzacht - en een intense blik. Als de Zwitserse minder theater maakt en nog dieper in haar ziel kruipt, zou ze zomaar de grote PJ Harvey naar de kroon kunnen steken.

<b>BLACK SEA DAHU</b>

Sympathieke en pure muzikanten die met liefde en vakmanschap hun tijdloze folk net zo urgent maken als de laatste Eurosonic-hype. Troost voor gebroken harten, inspiratie voor de ziel, schoonheid voor de weemoedigen van hart. Meer kunnen we niet wensen.

<b>JOY CROOKES</b>

<b><p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p> </b>

Lekker multiculti, deze fijne mellow zangeres met roots in Ierland en Bangladesh uit smeltkroes Londen. Met twee Jamaicanen als ritmesectie. Ze laat tijdens Eurosonic in Huize Maas horen niet voor niets tot een van de grote beloftes van dit jaar te worden gerekend door de BBC.

<b>THE HOMESICK</b>

<b><p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p> </b>

Friesland boppe? Dit trio uit Dokkum brengt volgende maand een plaat uit op het vermaarde Amerikaanse Sub Pop, blijft eigenzinnig en spannend, maar de complexe songstructuren van het nieuwe werk vergen vrijdag veel van de bezoekers in het Werkman Stadslyceum. Nieuwe kans in februari, Vera.

 

<b>BANG BANG ROMEO</b>

De op en top Britse Anastasia Walker zangeres heeft dijk van een strot, zit boordevol humor en zelfspot, weet dus raad met haar publiek en beschikt over een band die dwars door de muren van elke zaal heen kan rammen. Wat een act. Op naar de top!

<b>DAVINA MICHELLE</b>

De verrassing van Noorderslag. Zingen kon ze als de beste, maar zo knallend optreden? De Oosterpoort ging ondersteboven. ,,Laat je nooit vertellen wat je moet doen. Doe het zelf”, zei ze. Ze deed het. En hoe. Mede dankzij de gierende gitaar van Wesley Nuis. 

De recensenten

De optredens tijdens Eurosonic Noorderslag zijn bekeken en beoordeeld door : Eric Nederkoorn, Evert van Dijk, Maaike Borst, Rob de Kam, Jacob Haagsma en Martin Groenewold