Steeds meer Nederlanders vrezen dat migranten de krappe woningmarkt verder onder druk zetten (blijkt uit onderzoek van de RUG)

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen dat migratie de toch al krappe woningmarkt verder onder druk zet. Een toenemend deel van de bevolking is daarnaast sowieso negatief over de opvang van asielzoekers.

Dat blijkt uit onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen dat de ‘ongenoegen’ over migratie in kaart brengt. Twee jaar geleden bleek nog 59 procent van Nederlanders zich zorgen te maken over de invloed van migratie op de woningmarkt, inmiddels is dat 63 procent. Tegenover migratie in het algemeen staan 43 procent van de Nederlanders negatief, in 2017 was dat nog 38 procent.

'Meer bedreiging dan verrijking'

,,Een groeiend deel ziet asielzoekers meer als een bedreiging dan als een verrijking, zegt minder geneigd te zijn om asielzoekers te helpen, reageert met minder positieve emoties op het feit dat Nederland asielzoekers opvangt, en wijst het beleid op gebied van opvang van asielzoekers af’’, schrijven de onderzoekers.

Overigens blijkt wel dat Nederlanders die dicht bij een asielzoekerscentrum wonen overwegend positief tegen opvang staan. Wie daar verder vandaan woont, is negatiever.

De onderzoekers menen dat de meeste Nederlanders nog steeds wel veel empathie voelen, zo’n 45 procent wil ook wel een helpende hand reiken, maar een kwart van alle Nederlanders wil echter ook dat er hard wordt opgetreden tegen asielzoekers die zich niet gedragen.

Meeste overlast van aszielzoekers uit 'veilige landen'

De meeste overlast komt van asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’ als Marokko, Algerije en Albanië. Zij maken geen of nauwelijks kans op asiel, maar komen toch naar Nederland.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een opmerkelijk groot deel van de Nederlanders, een dik kwart zelfs, vindt dat de overheid ‘omver zou moeten worden geworpen’. Die groep maakt zich ook zorgen om migratie, maar dat is niet de enige reden van hun woede tegen de staat. Van die groep vindt zo’n 21 procent dat de overheid zelfs ‘met geweld’ zou moeten worden aangepakt.

Protest tegen migratie vormt de uitlaatklep van de onvrede tegenover de overheid. Waar die onvrede verder uit bestaat blijkt overigens niet uit deze studie. Alleen dat zij gewag maken van ‘breed maatschappelijk verval’ en een overheid ‘die de controle kwijt is en niet bij machte is het tij te keren’.