Groningen en Drenthe behouden hun vier excellente scholen

Het Noorden heeft er geen excellente scholen bijgekregen. Er zijn er momenteel drie in Groningen en een in Drenthe.

De Praktijkschool van het Winkler Prins in Veendam, de Interschool in Ter Apel en het Expertisecentrum Anderstaligen in Emmen kregen twee jaar geleden de eretitel excellente school. Sinds vorig jaar mag ook r.k.b.s. St. Nicolaas uit Haren zich zo noemen.

Dit jaar is er in het Noorden geen nieuwe bijgekomen. In de rest van het land is het totaal aantal excellente scholen met 62 uitgebreid. Het aantal uitblinkende scholen komt daarmee op 190, zo maakt de Inspectie van het Onderwijs bekend.

Onderwijskwaliteit

Een excellente school is een opleiding waarvan de onderwijskwaliteit van hoog niveau is. Ze onderscheidt zich van andere scholen door uit te blinken op een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.Scholen kunnen zichzelf elk jaar aanmelden om mee te dingen naar een eretitel. Het aantal excellente scholen in een regio is daarmee sterk afhankelijk van het aantal dat zich aanmeldt. Het gering aantal toewijzingen in het Noorden zegt dus niets over de kwaliteit van het onderwijs in onze regio. De Onderwijsinspectie is verantwoordelijk voor de toewijzing van de titel, bezoekt de scholen en bekijkt de motivatie bij de aanmeldingen.