Kamervragen VVD over RUG die 1,2 miljoen door de neus krijgt geboord

Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) zet kritische kanttekeningen bij de rol van de Rijksuniversiteit Groningen die 1,2 miljoen euro is misgelopen, omdat deze door de stichting NOHA zou zijn weggesluisd.

Hij stelt kamervragen aan minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs. Wiersma: ,,Hoe is het mogelijk dat 1,2 miljoen euro nooit bij de Rijksuniversiteit Groningen is terechtgekomen? Waarom is er geen sprake van goed toezicht van de RUG op binnengekomen subsidies en collegegelden?’’

De RUG beschuldigt de stichting NOHA ervan dat deze 1,2 miljoen euro aan subsidie en collegegeld heeft verduisterd. De voorzitter van deze stichting, een hoogleraar, is ontslagen en twee medewerkers kregen een ernstige waarschuwing. De RUG deed aangifte van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Ook is er beslag gelegd op het banktegoed van de stichting en is er een civiele procedure gestart tegen de stichting en een van de medewerkers.

‘Hoe is het mogelijk dat 1,2 miljoen euro nooit bij de RUG is terechtgekomen?’

De van fraude beschuldigde hoogleraar was van 2005 tot 2014 financieel directeur van het NOHA-programma, een afkorting van Network on Humanitarian Action. Dit is een internationale opleiding voor studenten die in crisisgebieden willen werken. Hierbij zijn ook andere Europese universiteiten bij aangesloten. In 2014 werd de gelijknamige stichting in Groningen opgericht. Het onderzoek naar fraude startte in maart 2019 nadat een van de Europese partners aan de bel trok, waarna het universiteitsbestuur een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelde.

Wiersma: ,,Hoe kan het dat de RUG pas op het spoor van fraude is gekomen na een tip van een Europese partner?’’ En ook ,,Deelt u de mening dat er altijd adequate controle moet plaatsvinden op de besteding van publiek geld en dat er hierbij ook een verantwoordelijk ligt bij de RUG?’’

Medewerkers van de Faculteit der Letteren, waar de hoogleraar werkzaam was, nemen het voor hem op. Zij kunnen zich niet voorstellen dat hij zich heeft willen verrijken. Zij sluiten niet uit dat hij met de stichting de bureaucratie van de RUG wilde omzeilen.