Ajax onder 19 weer puntloos huiswaarts

GRONINGEN Het is zaterdag klokslag drie uur veel drukker dan normaal op sportpark Corpus den Hoorn. De oorzaak? FC Groningen onder 19 speelt er tegen de leeftijdgenoten van Ajax en die naam spreekt meer tot de verbeelding dan die van welke Nederlandse club ook.

Veel minder publiek is er bij het voorprogramma, waarin FC Groningen onder 17 het opneemt tegen AFC onder 17. Ook een topclub uit Amsterdam, maar dan op amateurniveau. AFC speelt een vergelijkbare rol als Be Quick 1887 in de provincie Groningen. Van heinde en verre melden talenten uit de provincie Noord-Holland zich aan bij AFC om zich bij profclubs in de kijker te spelen. Het verschil tussen AFC en Be Quick? In Groningen wonen ruim een half miljoen mensen, in Noord-Holland ruim twee miljoen meer. AFC speelt met zijn jeugdteams dan ook op een veel hoger niveau dan

Be Quick. AFC o17 is voor de winterstop tweede geworden in de eerste divisie, FC Groningen tiende in de eredivisie. Samen komen ze nu uit in de eerste divisie hoog. Daarboven zit een kampioenspoule van acht ploegen. Daarin ontbreekt dus landskampioen FC Groningen dat zich door een gebrek aan scorend vermogen net niet bij de beste acht heeft weten te plaatsen. Voetballend heeft het elftal van Paul Matthijs en zijn assistent Gibril Sankoh wel indruk gemaakt. Een week eerder wipte het elftal in Amsterdam nog de leeftijdgenoten van Ajax uit het bekertoernooi (0-2). Zelfs volgens Ajax met goed voetbal en niet onverdiend.

Zo goed als tegen Ajax speelt FC Groningen tegen AFC bij lange na niet. Zonder de zieke Luciano Valente ontbreekt de topscorer en tevens een van de vormgevers van de ploeg. Ook twee andere basisspelers zijn niet beschikbaar. FC Groningen heeft ondanks matig spel voor rust niets te vrezen van AFC en komt met 2-0 voor door goals van Jan Muller en Thom van Bergen. In de tweede helft zijn de Amsterdammers sterker en mag FC Groningen van geluk spreken dat het bij één tegengoal blijft. Zelfs een penalty is niet aan AFC besteed. Een van de begeleiders van de Amsterdammers vertelt dat meerdere spelers uit het team stage lopen bij profclubs. Zaterdag valt vooral middenvelder Nouafal El Harmouz op. De nummer tien is technisch buitengewoon vaardig.

Veel afwezigen

FC Groningen en Ajax onder 19 hebben zich voor de winterstop overtuigend geplaatst voor de kampioenspoule van acht. Daarin wordt een volledige competitie van veertien speelronden afgewerkt. Beide ploegen spelen in een heel andere formatie dan in het duel dat voor de winterstop in een 2-0 overwinning voor FC Groningen eindigde. Ajax kan geen beroep doen op meer dan een elftal verkiesbare spelers. Van hen had de 17-jarige Ryan Gravenberch zondag een basisplaats in het eerste elftal tegen Sparta en mocht Lassina Traoré (net 19) invallen. FC Groningen onder 19 moet vier spelers afstaan aan de eerste selectie: linksback Thomas Poll en de aanvallers Romano Postema, Tomas Suslov en Kian Slor. De laatste tekende vrijdagochtend zijn eerste profcontractje dat hem tot medio 2022 aan FC Groningen verbindt.

Is er door de vele afwezigen enige glans van het affiche, er staan bij Ajax nog steeds voornamelijk internationals in de basis. Spelers uit Oranje onder 19, onder 18 en eentje uit onder 17, de van Sparta overgenomen aanvallende middenvelder Ar’jani Martha. Hij en de van Excelsior overgenomen spits Damjan Dostanic zijn in feite de enige echte aanvallers bij Ajax dat op de vleugels in de van FC Zürich gehuurde Zwitserse international Filip Frei en Terrence Douglas spelers heeft staan die doorgaans in onder 19 op de backsposities uitkomen. Ondanks alle defensieve kracht slaagt Ajax er niet in om FC Groningen van scoren af te houden. Het wordt 4-3 voor groen-wit. Spits Giovanni Zwikstra scoort tweemaal fraai met het hoofd na prima voorzetten van rechtsback Ayoub Haddad; Mo El Kharbachi scoort uit een strafschop en Oussama El Azzouzi uit een scrimmage. Ajax krijgt in de eerste helft van het steeds intensere duel geen enkele uitgespeelde kans maar profiteert van een dubbele keepersfout (Martha) en scoort na de rust tweemaal vanaf de strafschopstip (Dostanic 2x).

Ondanks de al met al verdiende zege is het spel van FC Groningen op het zware veld minder flitsend dan normaal. Van de vier afwezigen wordt Thomas Poll nog het meest gemist. Het opkomen van de back is wezenlijk onderdeel van de speelwijze. Zijn vervanger Milan de Koe, normaal centrumverdediger, is rechtsbenig en kan uiteraard niet voor dezelfde impulsen zorgen. Behalve het ontbreken van Poll is ook de slordige passing van invloed. Genoeg verbeterpunten dus.