Verdachte van gewapende overval op coffeeshop De Schavuit in Groningen tegen zijn zin naar Pieter Baan Centrum

De 56-jarige S.T. die wordt verdacht van een gewapende overval op coffeeshop De Schavuit in Groningen moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft de rechtbank bepaald.

Bij de overval, in augustus vorig jaar, raakte de eigenaar gewond. Hij werd met een mes in zijn arm gestoken. De officier van justitie: ,,Dit is een overval met voltooid geweld. Daar hoort een heel lange gevangenisstraf bij. Met een strafblad van 26 pagina’s gaat de verdachte wat mij betreft de komende jaren het daglicht niet meer zien.’’

Goed oordeel

De dakloze man kampt met ernstige problemen. De rechters stelden dat zij meer willen weten over de verdachte om straks een goed oordeel te kunnen geven. Een opname in het PBC is daarom noodzakelijk.

De verdachte ontkent dat hij de overval heeft gepleegd. De officier van justitie noemde dat een ontkenning tegen beter weten in. ,,Er zijn camerabeelden, zijn dna is op het gebruikte mes aangetroffen.’’

Hardnekkige weigeraar

T. was dinsdagochtend niet aanwezig. Omdat hij zich niet wil laten bijstaan door een advocaat, heeft de rechtbank een raadsman toegewezen. Volgens de raadsman - Niek Heindanus - is een opname in het Pieter Baan Centrum niet zinvol. ,,Hij is een hardnekkige weigeraar.’’ De rechters waren het niet met de raadsman eens.

Het observatiecentrum kampt momenteel met lange wachttijden (17 tot 18 weken) voor nieuwe opnames. Mede daarom zal de inhoudelijke behandeling van de strafzaak nog maanden op zich laten wachten.