Ontruiming kraakpand Groningen laat nog altijd op zich wachten na 'misser' bij politie

Een ‘misser’ in de interne communicatie bij de politie is er de oorzaak van dat er na bijna een maand nog altijd geen eind is gemaakt aan de kraakactie in een bedrijfspand aan de Emdenweg in Groningen.

Dat schrijft burgemeester Koen Schuiling in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-fractieleider Ietje Jacobs-Setz. Zij vindt dat de krakers zo snel mogelijk uit het pand moeten worden gezet en heeft de indruk dat de gemeente de actie gedoogd.

‘Van gedogen krakers is geen sprake in Groningen’

,,Van gedogen is geen sprake’’, benadrukt de burgemeester echter. De gemeentelijke beleidslijn is dat het verbod op kraken in de stad onverkort wordt gehandhaafd. Zo werd in september binnen enkele dagen overgegaan tot ontruiming van het Heykens-pand in de binnenstad.

Onder andere omstandigheden was dat ook al lang gebeurd aan de Emdenweg, maar toen politie voor deur stond voor een spoedontruiming bleken de krakers er al 24 uur te bivakkeren. Dat was ook bekend bij de politie doordat een agent de dag ervoor ook al aan de deur was geweest, maar die boodschap is blijven hangen in de communicatie.

Na ‘bedrijfsongevalletje’ ligt ontruiming nu bij de rechter

Schuiling spreekt van een ‘bedrijfsongevalletje’. Doordat ze er al 24 uur woonden, verwierven de krakers volgens de wet formeel woonrecht voor het pand. Op 15 januari is ze alsnog aangezegd dat ze weg moeten uit de Emdenweg, maar daartegen hebben ze nu een kort geding aangespannen.

De verantwoordelijke politieman is volgens de burgemeester intern aangesproken op zijn verzuim. Daarmee is wat hem betreft de kous af. ,,De ene agent dacht iets te hebben gezegd, de ander heeft het niet verstaan. Heel vervelend, maar zoiets kan gebeuren.’’