Stad wil vertraagde bouwprojecten vlot trekken met aangepaste PFAS-normen

Het gaat met name om een groot nieuwbouwproject vlakbij het Sterrebos in het zuiden van de stad. Het bouwrijp maken van het gebied waar de nieuwe wijk Engelse Park gebouwd wordt, duurt 12 weken langer. Ook rioleringsprojecten in de Korrewegwijk, Beijum en Haren kampen met wekenlange vertraging.

De aanleg van een fietspad naar Sauwerd en het Engelenmeerpad in Engelbert laat vier weken langer op zich wachten. Aan de noordkant van het Zerniketerrein duurt de aanleg van een sloot en groenstrook 12 weken langer. Ook werkzaamheden aan knooppunt Westerbroek aan de A7, onderdeel van de Aanpak Ring Zuid, hebben enkele weken stilgelegen.

Strengere normen voor PFAS zorgt voor vertraging bouwprojecten

De vertragingen worden veroorzaakt door de veel strengere normen die sinds juli gelden voor PFAS: poly- en perfluoralkylstoffen. Die kunststoffen zitten in allerlei huishoudelijke producten, cosmetica en wegwerpartikelen. PFAS zijn niet afbreekbaar in het milieu en sommige van de stoffen kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken.

Sinds afgelopen zomer mochten ontwikkelaars grond alleen nog afvoeren en storten als die minder dan 0,1 microgram PFAS per kilo bevatte. Daardoor konden veel aannemers hun afgegraven grond nergens meer kwijt en konden ze niet met hun werkzaamheden verder.

Groningen wil norm verhogen: ‘Bouwprojecten moeten door’

Om de bouwprojecten weer vlot te trekken, bood staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat eind oktober de mogelijkheid om tijdelijk het maximale gehalte PFAS te verhogen naar 0,8 microgram per kilogram grond. Dat wil de gemeente Groningen nu toepassen voor haar eigen grondgebied.

„Dan kunnen we door met alle bouwprojecten in de stad”, zegt wethouder Glimina Chakor (GroenLinks). „Dat willen we graag, en ik denk ook dat de projectontwikkelaars er erg blij mee zullen zijn. We zitten met woningnood en elke week vertraging kost geld.”

Gemeenteraad heeft een week voor aanvullingen of bedenkingen

Die extra kosten zitten niet alleen in de stagnatie van projecten, maar ook in extra onderzoek en tijdelijke grondopslag. Hoe hoog het bedrag is, kan de gemeente niet precies zeggen.

De versoepeling van de PFAS-norm is nog niet definitief; de gemeenteraad krijgt de gelegenheid om aanvullingen, wensen of bedenkingen kenbaar te maken. Daarvoor heeft de raad een week de tijd.