Operatieassistent Sanne Mulder | Mensen van Martini

GRONINGEN In het Martini Ziekenhuis in Groningen werken ruim 3.000 mensen samen voor de beste zorg. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In deze aflevering spreken we operatieassistent Sanne Mulder.

Waarom heb je destijds voor dit beroep gekozen?

,,Ik ben mijn loopbaan begonnen als verpleegkundige, maar eigenlijk wilde ik meer zien van de anatomie van het menselijk lichaam. Onder de huid speelt zich van alles af en ik kan er enorm van genieten als ik de bloedvaten van een patiënt onder mijn vingers voel kloppen. Een mens zit fantastisch in elkaar. Denk maar aan een kleine vinger, waarin bot, bloedvaten, pezen en zenuwen een prachtig geheel vormen. Daar kan ik me nog steeds over verwonderen.”

Hoe ziet je dagelijks werk eruit?

,,Als ik ’s ochtends op mijn werk kom, maak ik samen met mijn collega’s de operatiekamer (OK) gebruiksklaar. We halen de benodigde apparatuur op en testen deze, controleren de instrumentensets en leggen alles klaar. Vervolgens verdelen we de taken voor die dag. De ene operatieassistent geeft de instrumenten aan, de tweede assisteert de chirurg en de derde vormt de schakel tussen het steriele en onsteriele deel (omloop). We wisselen per operatie vaak van taak. Ik vind het instrumenteren het leukste onderdeel, want in die rol moet je voortdurend anticiperen op de situatie. Het is een uitdaging om de instrumenten, zoals pincet en schaar, aan te geven voordat de chirurg daarom hoeft te vragen. Na elke ingreep (we doen er twee tot zes per dag) ruimen we de instrumenten op en bereiden we de volgende operatie voor. Vaak is er tussendoor even tijd om een kopje thee te drinken.”

Wat vind je mooi aan je werk?

,,Het feit dat ik een bijdrage kan leveren aan het beter maken van mensen geeft me veel voldoening. Als OK-team zijn we in staat om het lichaam van patiënten te repareren en hen weer een mooie toekomst te bieden met minder of zelfs geen pijnklachten. Het Martini Ziekenhuis biedt operatieassistenten verder de mogelijkheid zich te specialiseren in bepaalde ingrepen. Zo maak ik deel uit van een dedicated team dat assisteert bij neurochirurgische ingrepen zoals hersenoperaties. Die verdieping ervaar ik als een meerwaarde. Ook het assisteren bij een keizersnede spreekt me enorm aan, want nieuw leven op deze wereld zetten is fantastisch. Naast deze vakinhoudelijke pluspunten maak ik bovendien deel uit van een fijn en hecht team. We staan voor elkaar klaar en er is oprechte aandacht voor elkaar. Ik fiets elke dag met veel plezier naar het Martini Ziekenhuis.”

Hoe kun je operatieassistent worden?

,,De opleiding tot operatieassistent duurt 2 jaar en 10 maanden en is een zogeheten leerwerktraject. Het theoretische deel volg je aan het Wenckebach Instituut in Groningen en in het Martini Ziekenhuis, UMCG of Ommelander Zorg Groep doe je werkervaring op met professionele collega’s. Gedurende de opleiding ontvang je salaris en na je diplomering is er een baangarantie.”

,,Geïnteresseerd? Meld je dan aan via zorgvoorhetnoorden@mzh.nl of werkenbijmartiniziekenhuis.nl. Ik kan deze opleiding én het Martini Ziekenhuis van harte aanbevelen, ik ben hier helemaal op mijn plek!’