Reclamemast bij nieuwe McDonald's blijft op weerstand stuiten in Kolham

,,Geen mast betekent geen restaurant.’’ McDonald’s maakte donderdag korte metten met bezwaren van bewoners van de Knijpslaan in Kolham tegen de komst van de fastfoodketen naar Bedrijvenpark Rengers.

Namens McDonald’s Nederland waren Huub Leussink en Leon Peters, verantwoordelijk voor het realiseren van nieuwe restaurants, naar de raadszaal in Slochteren gekomen om gemeenteraad en belangstellenden ‘een kijkje in de keuken’ van de fastfoodketen te geven.

Kansen

De cijfers zijn indrukwekkend: McDonald’s heeft in Nederland 252 restaurants, waar jaarlijks 3,2 miljoen gasten aanschuiven, die bediend worden door twintigduizend medewerkers. De multinational zet in toenemende mate in op een duurzame bedrijfsvoering, maakt ook een gezonde menukeuze mogelijk, werkt graag met lokale werknemers en biedt daarbij kansen aan wie dat wil.

Na ook nog een wervend filmpje, zei Markus Ploeger, Gemeentebelangen Midden-Groningen, dat hij niet voor een reclamebombardement was gekomen. ,,Ik wil bijvoorbeeld horen hoe het zit met die reclamemast.’’

Het oppervlak van de ‘reclame-uiting’, zoals de gemeente het noemt, mag dan met een derde zijn verkleind, de mast is nog steeds 40 meter hoog en dat vinden ze aan de Knijpslaan en omgeving (Froombosch en Kolham) te massaal.

Verwijsmast

Zelf spreekt McDonald’s niet van een reclame-, maar van een verwijsmast. Nog liever: een baken. ,,Wij willen niet onvriendelijk zijn’’, aldus Peters, ,,maar geen mast betekent geen restaurant. Dat baken is belangrijk voor onze bedrijfsvoering en de beleving van onze gasten.’’

De verwijsmast is er niet voor de inwoners van Midden-Groningen. ,,Die weten ons straks wel te vinden’’, zegt Peters. ,,Het baken is bestemd om passanten op de A7 die niet bekend zijn in de omgeving, te attenderen op onze aanwezigheid.’’ En omdat een bezoek aan McDonald’s een impuls is en geen – zoals bij dat grote Zweedse woonwarenhuis – gepland bezoek, moet de verwijsmast direct bij de desbetreffende vestiging staan.

Doorstromig van het verkeer

Het is maar de vraag of het fastfoodrestaurant zoveel klanten krijgt. De gemeente stelt in het aangepaste bestemmingsplan dat de komst van McDonald’s ‘een geringe invloed heeft op de doorstroming van het verkeer in de omgeving van de Knijpsbrug’. Er is sprake van zo’n honderd extra verkeersbewegingen, heen en terug, dus vijftig auto’s naar en van McDonald’s.

Bewoners van de Knijpslaan, zeven adressen, hoorden het aan. ,,Dit is hetzelfde verhaal als we een jaar geleden hoorden’’, zei Rolf Mulder. ,,Dit bewijst dat er tegen ons is gepraat, niet mét ons, laat staan dat er naar ons is geluisterd.’’

De gemeenteraad van Midden-Groningen spreekt zich 27 februari uit over de komst van McDonald’s naar Kolham.