Gemeente Groningen test in Savornin Lohmanlaan nieuwe manier van bomen planten

De tien nieuwe bomen in de Savornin Lohmanlaan in Groningen zijn op een voor de gemeente Groningen nieuwe manier geplant.

De esdoorns, amberbomen en eiken staan in groeiplaatsen met ‘kratjes’: ondergrondse constructies met open wanden van hergebruikt materiaal. Deze kratjes zorgen voor drukverdeling van het gewicht van naast de bomen geparkeerde auto’s. Dit moet voorkomen dat de bodem verdicht raakt en de bomen onvoldoende water en zuurstof krijgen.

Uitgangspunt is dat de bomen dankzij de kratjes goed kunnen wortelen en kunnen uitgroeien tot grote, volwassen exemplaren.

Bomenzand en speciale voeding

Voor de groeiplaatsen is speciaal bomenzand gebruikt. Ook zijn de kratjes gevuld met speciale voeding dat net zo is samengesteld als bosgrond. De kratjes zijn gemaakt van materiaal uit de auto-industrie dat opnieuw is gebruikt.

Als de bomen het goed doen in de nieuwe groeiplaatsen, wordt deze werkwijze in de toekomst ook op andere plekken toegepast. De esdoorns, amberbomen en eiken in de Savornin Lohamlaan vervangen de bomen die in 2018 moesten wijken voor de renovatie van gasleidingen.