Nail art van Sylvia de Groot: ‘Op een nagel past bijna alles’

GRONINGEN Sylvia de Groot van L.A.K. naildesign maakt kunst op nagels. Nail art. De minimalistische portretjes komen op de nagels van haar klanten, hun vaak intieme verhalen zijn binnenkort te beluisteren via ‘nailcast’.

In een historisch pand op het Zuiderdiep heeft Sylvia de Groot (42) uit Usquert haar nail art studio net twee maanden open.

,,Elke nagel is een mini-canvas voor mij. Een schilderijtje. Ik plaats dierenprints, bedrijfslogo’s, portretten. Op een nagel past eigenlijk alles.” De Groot heeft mappen vol met eigen ontwerpen, maar sommige klanten komen zelf met een idee voor een nagelprint. Zo kocht een klant voor een bedrijfsevent een jurk, De Groot zocht samen met haar een bij het kledingstuk passende nagelprint, en plaatste die. Op elke nagel een andere print van hetzelfde onderwerp - De Groot noemt dat ‘next level’ – kan ook. ,,Over een panterprint doe ik drie kwartier. Met next level ontwerpen ben ik makkelijk twee uur bezig. Een kunstnagel kan ook. Gitaristen laten die wel eens zetten. Ze gebruiken het als plectrum en als bandlogo.” Ook wordt De Groot uitgenodigd voor kinderfeestjes om workshops te geven.

Hoe werkt het? Een print van De Groot bestaat uit vier lagen. Als eerste wordt op de (ontvette) nagel een primer aangebracht, dan volgt een laag basecoat, de derde laag bestaat uit het printdesign op kleur, met een laag topcoating wordt de nagel afgewerkt. ,,Het is natuurlijk priegelwerk op de vierkante centimeter, maar mijn ogen zijn het inmiddels gewend en ik werk nog altijd zonder vergrootglas.”

Creatief

Bij Academie Minerva – pal naast haar nieuwe studio - behaalde ze ooit haar designdiploma, daarna had ze jarenlang een yogastudio. Tijdens een zomervakantie op een camping in Frankrijk zag ze hangend in de tuinstoel op YouTube een vlog over nail art. Het leven beviel haar best, maar toch kriebelde het ergens. Ze wilde graag weer de creatieve kant op. Maar de vraag was: wat dan? Het antwoord kwam uit de luie stoel: nail art.

,,Via via kwam ik in contact met Kasia Rogus van GlossySwan uit Winsum. Er ging een wereld voor me open. Bij haar thuis ik zag rijen bekers en bokalen. Rogus wordt al jaren gehuldigd als Nederlands Kampioen nail art. Zoals zij met het vak omgaat, zo bevlogen. Vanaf dat moment was ik besmet met het nail art-virus”, zegt De Groot opgetogen.

Ambacht

Met enthousiasme alleen was De Groot er niet. Ze moest het vak nog leren (,,het is een ambacht, onderschat het niet”), en bovendien het prijzige materiaal aanschaffen. De Groot: ,,Rogus had problemen met haar website en ik sprak met haar af: jij leert mij het vak en ik breng jouw website aan de rol.” Ondertussen plaatste De Groot een oproep voor proefkandidaten op Facebook: zo kreeg De Groot nagels genoeg om te oefenen en een startkapitaal voor materiaal. Na een jaar werken in Amsterdam streek ze neer in haar eigen studio op het Zuiderdiep.

Verhalen

,,Werken aan nagels is klein en intiem. Sfeervol. Het maakt het makkelijk om een gesprek te beginnen, een verhaal te vertellen. Gebeurtenissen, persoonlijke dilemma’s, zakelijke beslommeringen. De klant stapt de deur uit met mooie nagels, maar ik blijf achter met hun verhaal. Zonde om niets mee te doen, vind ik. Om de verhalen vast te leggen en te delen bedacht ik nailcast, een podcast met de klant aan het woord. Inmiddels zijn drie gesprekken opgenomen, deze zijn binnenkort te beluisteren via mijn website.”

Naast haar studio en nailcast gaat De Groot weer terug naar de camping. Ze bouwt een caravan om tot mobiele salon, en reist komende zomer naar campings, muziekevenementen en festivals.

Meer op http://lak-naildesign.nl/.