Ubbo Emmius uit Stadskanaal wint debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis

Het Ubbo Emmius uit Stadskanaal heeft het beste jonge debattalent uit Groningen. Dat bleek vrijdag bij de provinciale finale van de debat- en speechwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’.

BNNVARA reist dit jaar voor de 22ste keer door Nederland op zoek naar het beste debat- en speechtalent. Vrijdag was de provinciale voorronde in het provinciehuis in Groningen met teams van de middelbare scholen Ubbo Emmius (Stadskanaal), Eemsdelta College (Appingedam), OSG Winkler Prins (Veendam), het Maartenscollege (Haren), het Montessori Lyceum en gymnasiums Willem Lodewijk en Praedinius (Groningen).

Provinciale voorrondes

De debatcompetitie is bedoeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO, VWO en de laagste klassen van het MBO. Elk jaar strijden ongeveer 200 teams om de titel ‘beste debatschool van Nederland’. Voorafgaand aan de landelijke finale in het voorjaar worden in iedere provincie eerst voorrondes gehouden.

In Groningen is Frits Bloemberg als oud-deelnemer en organisator nauw betrokken bij de provinciale debatfinale: ,,Door ‘Op weg naar het Lagerhuis’ vormen jongeren een mening over maatschappelijke onderwerpen en leren ze hun standpunt onder woorden te brengen en te verdedigen.’’

Leerzaam en gezellig

Daphne (16) van het Winkler Prins doet dit jaar voor de tweede keer mee: ,,Ik vind het leuk om mijn mening te laten horen en te staan voor wat ik goed vind.’’ Ramon (16), die met het Montessori Lyceum deelneemt, vindt de debatwedstrijd een handige voorbereiding op zijn toekomstige politieke carrière. Zijn teamgenoot Tessa (18) vult enthousiast aan: ,,Maar het is ook vooral heel gezellig, hoor!’’

Prikkelende stellingen

In de Statenzaal van het provinciehuis debatteerden de teams over prikkelende, actuele stellingen. Speeches over vrouwen aan de (politieke) top, klimaatmarsen en het recht om te protesteren passeerden de revue. Ook discussieerden de teams over het belang van leefbaarheid ten opzichte van economische groei.

Finale

In de finale stonden het Ubbo Emmius en het Willem Lodewijk gymnasium tegenover elkaar. Met een score van vier tegen drie sleepte het debatteam van Ubbo Emmius uiteindelijk de felbegeerde bekertitel binnen. Zij mogen nu naar de landelijke achtste finales in maart. Commissaris van de koning René Paas overhandigde ze de prijs.

Ramon van het Montessori Lyceum mocht de beker voor de beste ‘V-rede’ mee naar huis nemen. Die prijs gaat naar de debater die in tweeënhalve minuut de beste speech geeft. De jury en de aanwezigen waren onder de indruk van zijn persoonlijke betoog over zijn depressies en zelfmoordgedachtes. In zijn speech riep Ramon met name mannen op opener over hun emoties te zijn.