FC Groningen: Atletico Madrid van eredivisie

GRONINGEN FC Groningen ontwikkelt zich meer en meer tot het Atletico Madrid van de eredivisie. Een ploeg die het elke tegenstander lastig kan maken en weinig doelpunten incasseert.

Maar ook een ploeg die zelden spektakelstukken produceert.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus vertelde zaterdag in Dagblad van het Noorden dat hij voor FC Groningen een spelidentiteit wil ontwikkelen die bij de club past en waar het publiek zich in herkent. Binnen de club heeft hij gevraagd welk Europees topteam het meest bij FC Groningen past. ,,Daar komt uit dat we meer een Liverpool of Atlético Madrid zijn dan Manchester City of Barcelona. Dynamisch spel met veel strijd en onverzettelijkheid. Lef om tegenstanders onder druk te zetten, bij de strot te pakken, laten zien dat wij de baas zijn, zeker in eigen huis. Die termen komen naar boven. Dat past bij FC Groningen en bij de mentaliteit van onze achterban.’’

Te veel Atletico

Het FC Groningen van dit moment neigt sterk naar het Atletico Madrid van de haast bezeten coachende Diego Simeone. De Argentijn heeft bij de tweede club van Madrid een speelwijze neergezet waar tegenstanders van gruwelen. De defensieve organisatie van Atletico is nagenoeg perfect. Alle spelers zijn topfit en tactisch extreem gedisciplineerd. In wedstrijden van Atletico vallen doorgaans erg weinig doelpunten. Het is knap hoe de Spaanse topclub voetbalt, maar ook saai. Zeg maar: knap saai.

Na 23 wedstrijden heeft de vechtmachine van Simeone 23 goals gemaakt. FC Groningen doet na 22 duels met een doelsaldo van 24 voor en 20 tegen bijna te veel denken aan Atletico Madrid. De ploeg van Danny Buijs oogst bijna wekelijks alom waardering voor de enorme strijdlust, maar veel enthousiasme over het vertoonde spel is er niet.

Ook tegen Vitesse was het spel aan de bal vaak matig. Daar stond tegenover dat verliezend coach Edward Sturing de overwinning van FC Groningen verdiend noemde. Hij vond dat zíjn ploeg veel te weinig had afgedwongen om zelfs maar een punt te kunnen claimen. Vitesse kwam maar tot twee schoten op doel, FC Groningen tot drie. Twee daarvan kwamen tot stand uit standaardsituaties. Ramon Pascal Lundqvist scoorde vanaf de strafschopstip en dwong doelman Remko Pasveer later tot een redding na een goedgenomen vrij trap. Diep in de tweede helft moest Pasveer zich ook nog eens strekken voor een venijnig schot met rechts van de linksbenige Daniël van Kaam. Meer groot doelgevaar was er niet.

Goede bedoelingen

Toch valt trainers en spelers weinig te verwijten. De trainers verkozen met het opstellen van Bart van Hintum en Daniël van Kaam opnieuw voetbal boven fysieke kracht. De opbouw verloopt met hen ook duidelijk soepeler dan voorheen, maar het vervolg is nog steeds niet optimaal. Tegen Vitesse bleef het elftal na enkele veelbelovende aanvallen in het openingskwartier steken in goede bedoelingen. Vitesse doorzag die snel en het ontbreekt de jonge aanval van groen-wit dan aan fysieke kracht, balvastheid, ervaring én specifieke kwaliteiten om iets anders te laten zien. Kwaliteiten die in de personen van de geblesseerden Gabriel Gudmundsson (snelheid) en Mo El Hankouri (dribbel) al wel in de selectie aanwezig zijn.