Jeugdinrichting 'Het Poortje' gaat dicht, ook in Groningen

Jeugdzorgorganisatie Elker gaat de locatie van de gesloten instelling Jeugdzorg Plus in Groningen, beter bekend onder de naam Het Poortje, sluiten. Al eerder was bekend dat de jeugdgevangenis in Veenhuizen, ook van Elker, eind dit jaar dicht gaat.

Elker verkeert in financiële problemen, net als veel andere jeugdzorginstellingen in het land. Voor Elker zijn de geldproblemen nog wat ernstiger doordat de gesloten instelling Het Poortje sinds 2014 ook onder Elker valt. Het Poortje bestond uit de jeugdgevangenis in Veenhuizen, ook bekend onder de naam Veenpoort, en de inrichting bij de Groningse wijk Reitdiep, vroeger bekend onder de naam Waterpoort. Beide instellingen staan voor een groot deel leeg.

Nieuwe jeugdgevangenis

In Veenhuizen zitten jongeren die door de strafrechter veroordeeld zijn. In Groningen zitten meer jongeren die wegens gedragsproblemen of andere oorzaken behandeld worden. Beide gebouwen zijn ooit neergezet als jeugdgevangenissen. Het gebouw in Groningen, bij de wijk Reitdiep, is nog relatief nieuw; een deel is in de jaren negentig gebouwd, een ander deel is nauwelijks tien jaar oud. Elker zet het in zijn geheel in de verkoop.

Het ministerie van justitie besloot vorig jaar al om de jeugdgevangenis in Veenhuizen te sluiten. Dat gebeurt eind dit jaar, per 1 januari 2021. Nu heeft de interim-directie van Elker echter besloten ook de Groninger locatie van het Poortje af te stoten.

Haydnlaan in Helpman

Volgens woordvoerder Géanda Prozée van Elker blijft de instelling zich wel bezighouden met de gesloten opvang van jongeren. ,,Maar dat gaat overal in het land steeds meer in kleinschalige voorzieningen. We overleggen nu met de gemeenten in Groningen over de overgang van deze Jeugdzorg Plus vanuit ons huidige gebouw naar andere voorzieningen. Mogelijk komt het geheel of deels in onze vestiging aan de Haydnlaan.’’ Daar, in de woonwijk Helpman, heeft Elker en zijn voorganger al veel langer een jeugdinstelling.

Het gebouw ‘Waterpoort’ in Groningen is gebouwd voor de opvang van zo’n 120 jongeren. Volgens Prozée zitten er nu gemiddeld zo’n veertig tot vijftig jongeren. Daarnaast is er in de voormalige Waterpoort een school en zijn er kantoren voor ondersteunend personeel. Ook die delen gaan in de verkoop.

Ontslagen wegens tekort

Elker heeft een tekort van zo’n 3,5 miljoen euro op de begroting van dit lopende jaar. daarom moet de instelling bezuinigen. er gaat ook gesneden worden in het aantal banen. Dat zal volgens het interim-bestuur met name zijn in de ondersteunende functies. Hoeveel banen er geschrapt worden is volgens het bestuur nog niet te zeggen. Wel worden gedwongen ontslagen zo veel mogelijk vermeden. ,,We verwachten het met natuurlijk verloop op te kunnen vangen’’, zegt woordvoerder Prozée.

Drents Yorneo niet in geldzorgen

De grote Drentse jeugdzorginstelling Yorneo verkeert volgens bestuurder Annemieke Smit niet in vergelijkbare financiële problemen als Elker. Yorneo heeft eerder ook moeten bezuinigen maar heeft de tering naar de nering gezet. ,,De baten en kosten zijn in balans’’, zegt Smit. ,,We hebben afgelopen jaren onze organisatie voorbereid op de veranderingen. Samen met gemeenten en ketenpartners zetten we dit jaar de eerste stappen.’’