Basketballers Donar veroveren plaats in bekerfinale na spektakelstuk tegen Zwolle

In een meeslepend gevecht tegen Zwolle stelden de basketballers van Donar een plaats veilig in de bekerfinale. De Groningers wonnen in een kolkend Martiniplaza met 93-69 en kunnen zich opmaken voor een eindstrijd tegen Aris Leeuwarden of Den Helder Suns.

De Groningers moesten na de 76-71 nederlaag van dinsdagavond een verschil van 5 punten goedmaken in de return tegen de Zwollenaren. De thuisclub was vastberaden dat te doen en legde meteen in het eerste kwart enorm veel energie op de speelvloer. Vanaf 6-6 begon Donar weg te lopen bij de Overijsselse opponent, mede dankzij een paar fijne driepunters van Carrington Love.

Donar nam een 18-9 voorsprong, maar die smolt als sneeuw voor de zon toen de ergste Groningse storm ging liggen en Zwolle beter in zijn spel kwam. Nog voor het verstrijken van de eerste periode was de thuisclub bijgehaald en nam Zwolle zelfs een voorsprong: 22-26.

Echte vechtwedstrijd

Het werd een echte vechtwedstrijd die enorm veel kracht kostte aan beide kanten. Dat zou zich naarmate de wedstrijd vorderde uitbetalen in het voordeel van de Groningers, die met een iets grotere selectie meer krachten van de bank konden laten komen dan Zwolle, dat de rotatie volledig moest uitputten om in de race te blijven.

Tot 43-39 in het derde kwart ging het nog gelijk op, maar daarna kreeg Donar steeds meer ruimte om vanuit ideale posities het vuur te openen op de Zwolse basket. Zeker in het vierde kwart ging het hard met een ontketende Vernon Taylor aan het kanon. De Amerikaan liet het ene na het andere afstandsschot door de ring ploffen en had, samen met Donte Thomas die in de eerste helft op dreef was, een groot aandeel in de ruime 93-69 bekerzege, die de noorderlingen een finaleplaats opleverde in de strijd om de Basketball Cup.