Vastgoedjongens in Groningen: 'Airbnb-maatregel gaat ons niet aan'

De gemeente Groningen wil met een verbod op vakantieverhuur van complete huizen de greep op de woningmarkt verstevigen.

De gemeente Groningen gaat de regels omtrent Airbnb aanscherpen. Woningeigenaren mogen nog maximaal twee kamers aan toeristen verhuren. Ook komt er een registratieplicht: iedereen die via Airbnb of een ander deelplatform voor kortere tijd kamers in zijn huis wil verhuren moet zich eenmalig laten registreren bij de gemeente.

Dat zijn in hoofdlijnen de belangrijkste maatregelen die PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf deze week bekendmaakte in een wetsvoorstel over de overnachtingenmarkt. Airbnb is in Groningen niet een probleem van vergelijkbare proporties als in Amsterdam waar 25.000 huizen worden verhuurd aan toeristen, maar ook hier zet de trend in. De gemeente trapt op de rem.

Geen maximumgrens van 30 dagen

De limiet van twee kamers is vooral bedoeld om de vakantieverhuur van complete huizen tegen te gaan. De meeste particuliere verhuurders van kamers via een deelplatform hebben daar waarschijnlijk weinig van te vrezen. Van der Schaaf ziet bijvoorbeeld nog geen reden voor een maximumgrens van 30 dagen en vier personen die Amsterdam stelt aan de vakantieverhuur van woningen.

De maatregelen die Van der Schaaf in de pijplijn heeft, zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat huizen worden onttrokken aan de reguliere woningmarkt. De 2 kamer-grens lijkt vooral gericht tegen vastgoedeigenaren die een graantje proberen mee te pikken van vakantieverhuur. Dat is vaak profijtelijker dan verhuur aan studenten.

Gebrek aan woningen

Er is de gemeente veel aan gelegen om ongewenste ontwikkelingen op de woningmarkt tegen te gaan. Er is een groot gebrek aan woningen en de prijzen lopen op. Ook in Den Haag zint men op maatregelen. Er is een wetswijziging in de maak die gemeenten meer mogelijkheden geeft om op te treden. Nu blijft het vaak een kat-en-muisspel.

Navraag leert evenwel dat lang niet alle grote vastgoedeigenaren panden in bezit hebben waarvan de kamers via een deelplatform worden verhuurd. Wijnand van Smeden runt naar eigen zeggen alleen Hotel Miss Blanche en huizen die hij verhuurt via short stay, voor een periode tussen een half jaar en een jaar. ,,Dat doe ik allemaal keurig volgens de regels.’’

Geld in het laatje

Wim Bulten, eigenaar van vele tientallen panden in de stad Groningen, ziet niets in de maatregel. Hij heeft naar eigen zeggen zelf geen Airbnb-huizen en -kamers in de verhuur, alleen studentenpanden en kamers voor short stay in de Poelestraat en Gelkingestraat. ,,Mijn doelstelling is om blijvend te verhuren voor langere tijd.’’

Bulten vindt dat de gemeente Airbnb juist zou moeten stimuleren. ,,Dat brengt geld in het laatje. Daar profiteert iedereen van: de bakker, de huisschilder en de timmerman. Het zorgt er ook voor dat het winkelbestand lekker gevarieerd blijft.’’

‘Als ik maar genoeg beur’

Vastgoedondernemer Michel Roggen voelt zich evenmin aangesproken. ,,Ik heb studentenhuizen, appartementjes, cafeetjes en restaurants. Aan Airbnb en short stay doe ik niet. Ik denk altijd: laat de mensen toch wat verdienen. Het gaat mij erom dat ik wat kamertjes verhuur, zodat ik genoeg beur. Dat hoeft helemaal niet via Airbnb te zijn.’’

In het onderzoek dat Van der Schaaf liet verrichten door een extern bureau, blijkt dat er in de gemeente Groningen ongeveer duizend Airbnb-adressen zijn. Van de actieve Airbnb’s is naar schatting 16 procent minstens 10 maanden beschikbaar. Veel meer is er niet over bekend. In het rapport staat vermeld dat er nader onderzoek nodig is om te bepalen om hoeveel overnachtingen het per jaar gaat.

Platforms delen geen informatie

Probleem is dat Airbnb en andere platforms als Wimdu en Homeaway nauwelijks informatie delen over het aantal huizen of overnachtingen. De hele sector is sowieso moeilijk in kaart te brengen. Er worden in Groningen ook huizen voor korte of langere tijd verhuurd aan expats. Deze short stay is een nog nauwelijks juridisch gedefinieerd begrip.

Ook voor dat doel is het aantrekkelijk voor vastgoedondernemers om huizen op te kopen. Aan (buitenlandse) gasten die voor iets langere tijd woonruimte nodig hebben in de stad, kunnen ze de ‘hoofdprijs’ vragen. Groningen stelt daarom nu nieuwe regels: verhuur langer dan vier maanden geldt als wonen, alles daaronder als hotel/logies. Met alle bijbehorende regels, ook voor short stay. Dat geeft volgens Van der Schaaf duidelijkheid naar twee kanten: de hotelbranche krijgt ook ruimte om in die markt te stappen én de gemeente kan beter optreden tegen valse concurrentie en ongewenste verhuur van woningen.