Taakstraf voor Groninger met hennepkwekerij met 770 planten in Roden

Een 33-jarige Groninger moet zestig uur werken voor het hebben van een hennepkwekerij. De man ontkent, maar door gevonden DNA vindt de rechter het wel bewezen.

De plantage wordt in december 2017 ontdekt na een melding van een inbraak. Als de politie een kijkje komt nemen, vinden ze de kwekerij met zo’n 770 planten. Ook worden er een mondkapje, sigarettenpeuken, lege blikjes Redbull en een handschoen gevonden.

DNA-spoor

De politie gaat naar de eigenaar van het pand, die zegt dat hij de ruimte heeft verhuurd. Deze huurder verklaart dat hij de sleutel tegen betaling aan een ander heeft gegeven, wie dat is wil hij niet zeggen.

Na onderzoek van de sigarettenpeuken, het mondkapje, de lege blikjes en de handschoen wordt een DNA-spoor gevonden. Dit matcht met de verdachte. Hoewel de verdachte bij de politie zegt dat hij Redbull drinkt en rookt, ontkent hij betrokkenheid bij de kwekerij. Het mondkapje zou zijn gebruikt voor het spuiten van scooters.

Geen verklaring

De officier van justitie rekent het de Groninger zwaar aan dat hij niet met een verklaring komt voor de gevonden DNA-sporen. Ze eist een taakstraf van tachtig uur. Ook de politierechter vindt het bewezen dat de man betrokken is bij de hennepkwekerij. Hij legt de man een taakstraf van zestig uur op.