Het 26e WK Snertkoken in Groningen: Gaat Johan (Heel Holland Bakt) deze wedstrijd wél winnen?

Toegegeven, ik blijf de snert van mijn vader het lekkerst vinden ook al heb ik drie dagen later nog steeds dorst. Maar vrijdag zweefden er ook heerlijke dampen door het gebouw van het Alfa-college in Groningen tijdens de 26e editie van het wereldkampioenschap snertkoken.

Manon de Haan (11) uit Bedum roert heel voorzichtig in een grote, roestvrijstalen pan in een van de keukens van het schoolgebouw Kluiverboom 3 van het Alfa-college. Sina de Haan (69) kijkt goedkeurend toe. ,,Gooi nu al het vlees er maar bij.’’

,,Alles?” vraagt Manon voor alle zekerheid. Haar oma knikt. ,,Alles.’’ En even later glijden de worst en het spek in het pruttelende immaterieel erfgoed. Mevrouw De Haan kreeg het recept van haar moeder. ,,Ons geheime ingrediënt? Oh, maar daar doe ik niet moeilijk over hoor. Bouillon van vlees met een bouquet groenten en verse kruiden. Wat je hier ruikt, is gewoon vloeibaar goud.’’

Snertkookveteraan heeft concurrentie van bakker uit <i>Heel Holland Bakt</i>

Ze doet nu voor de achttiende keer mee. ,,Ik heb een hele reeks bekers, maar de eerste prijs heb ik helaas nog niet behaald. Wie weet.’’

Maar er zijn er meer die ambitieus in de pan roeren. Johan van der Beek (48) uit Westeremden draagt het schort dat hij ook tijdens de opnamen van Heel Holland Bakt droeg. Hoger dan de derde plek, hoewel ook bepaald niet beroerd, zat er tot nu toe niet in. Maar hij gooit wederom zijn spek van heuse waddenvarkens in de strijd. Maar op de man af gevraagd, geeft hij het eerlijk toe. Ja, hij bakt liever een taart. Een chipolata-exemplaar om precies te zijn.

Jurylid kookt voor Ajax en Nederlands elftal, maar geen snert

,,Nog twintig minuten’’, zegt een van de juryleden in smetteloos wit redelijk streng. Deelnemers knikken en gooien nog haastig een ingrediënt in de snert. Johan Klein Gebbink (68) proeft voorzichtig uit een van de pannen en knikt. Nee, het is nog niet helemaal wat het wezen moet, maar het komt er erg dicht bij. Hij is al jarenlang de kok die Ajax meeneemt als ze in het buitenland speelt. En ook het Nederlands elftal wolfde zijn kookkunsten naar binnen. ,,Nee, ze eten geen snert.’’

Al vanaf het prille begin jureert hij tijdens het WK Snertkoken. ,,Er is veel veranderd. In het begin ging het er nogal amateuristisch aan toe. Een keuken zag er na afloop niet uit, maar het niveau leunt nu tegen het professionele aan. Alles is schoon. Je merkt dat ze veel hebben bijgeleerd.’’

Juist op dat moment grijpt mevrouw De Haan een papieren keukendoekje waarmee ze de groene spetters aan de rand van de pan schoonveegt. Gebbink: ,,Je ziet nergens meer troep.’’

Snert met ratelslang smaakt een beetje zoetig

Hij blijft een beetje moeite houden met de hoeveelheid vlees die sommige deelnemers in de soep kieperen. ,,Je moet niet vergeten dat dit van origine armeluisvoedsel was. Alles wat er overbleef ging de soep in. Maar er zijn er bij die wel voor twintig euro vlees gebruiken.’’

Hij proefde in de soep met paling, kauwde op snert met krokodil en stak zijn lepel in een pan met ratelslang. ,,Dat vond ik niet echt lekker. Een beetje zoetig.’’

De 26e editie telt 36 deelnemers. Manon behaalde een glorieuze tweede plaats. Ze moest Michel Rekers uit Alkmaar voor laten gaan. Hij werd ook eerste bij het WK Stamppotkoken.