Duizenden tekenen 'gaspetitie' van Radio 2: 'Groningers zijn de wanhoop nabij. Dit kan zo niet langer'

Ruim 4600 mensen hebben tot nu toe de petitie ‘Gas op die lolly’ van Radio-2 dj Jan-Willem Roodbeen ondertekend. Die begon de petitie afgelopen vrijdag.

Roodbeen kondigde vrijdagmorgen op de radio het burgerinitiatief aan in een interview met hongerstaker Dhani Hoekstra uit Ten Post. Hij wilde Hoekstra overhalen met zijn actie te stoppen, maar die voelt daar niets voor.

Doel van ‘Gas op die lolly’ is een noodwet voor een ‘persoonsgerichte aanpak’ van de problemen van bewoners van het aardbevingsgebied. ,,Groningers zijn de wanhoop nabij. Dit kan zo niet langer’’, aldus de Radio-2 dj. De uit Veenendaal afkomstige Roodbeen mikt op minstens 40.000 ondertekenaars. Dat is aanzienlijk minder dan de ruim tweehonderdduizend handtekeningen die cabaretier Freek de Jonge drie jaar geleden met zijn actie ‘Laat Groningen niet zakken’ wist te verzamelen.

Maandagmiddag was de petitie van Roodbeen ruim 4600 maal ondertekend. Veel mensen die het verzoekschrift steunen komen niet uit Groningen, maar uit de rest van het land.

Spoorverbinding

‘Gas op die lolly’ blijkt daarmee een van de succesvolste ‘Groninger’ verzoekschriften op het nationale petitieplatform petitie.nl. Naast de genoemde actie van De Jonge kreeg alleen de petitie waarin wordt gepleit voor een spoorverbinding van Emmen naar Stadskanaal, Groningen en Leeuwarden meer ondertekenaars: 6828. De achttien andere petities onder het kopje Groningen doen of deden het veel minder goed.

Zo waren er maar 4222 mensen te porren voor een verzoek om een spoorverbinding van Almelo naar Groningen aan te leggen. Ruim 2700 mensen spraken zich in 2018 uit tegen de mijnbouwwet voor Groningen. Ook een oproep om de heemtuin in het Stadspark te ontzien wist nog een bescheiden aantal mensen te verleiden om te tekenen: 933.

Draaiorgel vrij Groningen

De andere petities komen niet in de buurt van dat aantal en leiden een min of meer kwijnend bestaan. Zo zijn er tot nu toe maar vijf mensen te porren voor een ‘draaiorgel vrij Groningen’, terwijl slechts twee personen hebben getekend voor een ‘barbeque vrije gemeente Groningen’. Dieptepunt qua populariteit blijkt de petitie waarin een paar jaar geleden werd gevraagd om de komst van een glasvezelnetwerk in de provincie voor snel internet. Welgeteld één persoon vond het de moeite waard die petitie te onderschrijven.

Deze aantallen steken nogal mager af bij de echt grote petities, zoals die voor het vuurwerkverbod (462.000 maal ondertekend), ‘Zwarte Piet moet blijven’ (347.000) en het terugdraaien van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar (113.000).