Fab Four | column Buitenspel

GRONINGEN The Fabulous Four is een van de bijnamen van The Beatles, de legendarische popformatie uit Liverpool. Maar met The Fab Four werd korte tijd ook een ander fantastisch viertal uit de Engelse havenstad aangeduid.

De vier aanvallers die korte tijd de spectaculaire frontlinie vormden van Liverpool Football Club. Al voordat één van die vier, de Braziliaan Philippe Coutinho, op het punt stond The Reds te verruilen voor Barcelona gonsde het in de Engelse sportmedia van de namen die hem zouden kunnen opvolgen. Maar manager Jürgen Klopp koos niet voor een nieuwe aanvaller, hij haalde voor pakweg de helft van het geld een centrale verdediger, Virgil van Dijk.

Het gat dat de creatieve Coutinho achterliet vulde Klopp op met een technisch begaafde, maar dienende speler. Met een derde echte middenvelder kon Klopp nog beter het favoriete voetbal spelen dat hij in Duitsland al had ontwikkeld. De backs van Liverpool werden buitenspelers - afwisselend vleugelverdedigers dan wel vleugelaanvallers - en de aanvallers werden drie roulerende binnenspelers. Gevoed door elkaar, beide buitenspelers of de drie dienende middenvelders.

Van een heel spectaculaire maar wisselvallige ploeg veranderde Liverpool in een heel spectaculaire, stabiele ploeg. Eentje die vorig jaar de Champions League won en binnenkort de Engelse landstitel. Bij Liverpool staan opleiding, scouting en elke training in dienst van de gekozen spelidentiteit. Ik ben heel benieuwd of FC Groningen dat ook voor elkaar krijgt. Het voornemen is er.