OPROEP Stedelijk Museum Vianen zoekt dierenportretten van Groninger dierenschilder Otto Erelman

VIANEN In het najaar van 2020 zet het Stedelijk Museum Vianen de negentiende-eeuwse dierenschilder Otto Eerelman, ook wel de noordelijke Rembrandt genoemd, in de schijnwerpers.

Voor deze tentoonstelling krijgt het Stedelijk Museum Vianen bruiklenen uit verschillende Nederlandse musea. Daarnaast zoekt het museum dierenportretten van particuliere bruikleengevers.

Twee schilderijen van de in Groningen geboren schilder behoren tot de collectie van het museum en zijn ware publiekslievelingen. Een mooie aanleiding om een tentoonstelling van deze tot op heden populaire schilder en zijn mooiste dierenportretten te organiseren.

Troeteldieren vereeuwigen

Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. Otto Eerelman, opgeleid aan Academie Minerva en bij Lourens Alma Tadema, sprong in die markt door deze troeteldieren voor hun baasjes te vereeuwigen. Hij schilderde voornamelijk honden en paarden. Tot op de dag van vandaag zijn Eerelmans sint-bernards geliefde schilderijen. De schilder had een succesvolle carrière, vanaf 1880 kreeg hij opdrachten van het koninklijk huis en al tijdens zijn leven ontving hij waardering.

Particuliere bruikleengevers

Ook zoekt het museum dierenportretten van particuliere bruikleengevers. Heeft u interesse in het tentoonstellen van uw Eerelman op deze tentoonstelling? Neem dan contact op met conservator Afiena van IJken-van Zanten, avanijken@stedelijkmuseumvianen.nl en tel: 0347 371648.