Veroorzaker ongeluk in Hoogersmilde moet zitten en mag drie jaar niet rijden

Een 57-jarige man uit Groningen is in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en drie jaar rijontzegging voor het veroorzaken van een ernstig auto-ongeluk in Hoogersmilde. De man had drie keer meer gedronken dan achter het stuur is toegestaan.

Hij is door het hof in Leeuwarden ook veroordeeld voor het verlaten van de plek van het ongeluk. Na de botsing liep de man weg. De politie vond hem even later verstopt in de bosjes.

Twee slachtoffers

Het ongeluk gebeurde op 25 september 2016 toen de man onder het rijden op de verkeerde weghelft belandde. Daar botste hij op een tegemoetkomende auto met twee inzittenden. Die raakten allebei gewond. Het ene slachtoffer had een gebroken nekwervel borstbeen en het andere een gebroken pols.

Drank

De Groninger, die vaker is veroordeeld voor rijden met drank op, verklaarde dat hij vijf of zes biertjes had gedronken voor hij in de auto stapte. Na het ongeluk dronk hij vanwege de schrik nog een flesje strohrum leeg, verklaarde hij de hoge uitslag van de adem-alcoholtest bij de politie.

Het hof gelooft dat niet. Een omstander die na het ongeluk meteen bij de verdachte was, heeft hem niks zien drinken en hem ook geen rum uit de auto zien halen voordat de man wegliep.

Iets lagere straf

In november 2017 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden de man tot acht maanden cel en vier jaar rijontzegging. De rechtbank vond dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend had gereden. Zover gaat het hof niet. Dat houdt het op ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’. Daardoor valt de straf iets lager uit.