Tuchtrechter zet streep door carrière psychiatrisch verpleegkundige die seksuele relatie had met ex-patiënte

Het medisch tuchtcollege heeft een 51-jarige oud-psychiatrisch verpleegkundige van Lentis in Groningen het recht ontzegd zich opnieuw in te schrijven in het BIG-register. Zo’n registratie is nodig om in de zorg aan de slag te kunnen.

De verpleegkundige is vanwege een seksuele relatie met een patiënte ontslagen en liet daarna zelf zijn registratie verlopen. De man vond het na acht jaar thuis te zitten wel tijd worden om weer aan de slag te gaan. Het liefst in de zorg.

De landelijke Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stapte naar de tuchtrechter om te voorkomen dat de oud-verpleegkundige weer in het register wordt opgenomen.

Seksuele relatie met ex-patiënte

De man erkende dat hij in 2009 een seksuele relatie met een vrouw begon die kort daarvoor de kliniek verliet. Ze was op dat moment nog wel bij Lentis in behandeling. De oud-verpleegkundige was destijds haar begeleider.

Als professional had de man een afkoelingsperiode van een jaar in acht moeten nemen. Een relatie met een ex-patiënte binnen een jaar na het ontslag is ‘not done’.

Twee keer eerder berispt

De verpleegkundige was al twee keer eerder door de leiding van Lentis berispt, omdat hij niet voldoende professionele afstand hield tot patiënten.

De seksuele relatie met de patiënte vanaf eind 2009 was de bekende druppel. De relatie duurde tot april 2011. Ze kreeg toen een kind van hem. In die periode werd de man ontslagen.

Lentis meldde in 2015 dit incident bij de inspectiedienst, nadat de instelling eerst zelf onderzoek had verricht.

Geen inzicht in eigen handelen

Het medisch tuchtcollege verwijt de oud-verpleegkundige dat hij geen inzicht toont in zijn eigen handelen. Hij wijt dit probleem aan zijn gebrek aan assertiviteit, zei hij eerder op zitting. Zijn grenzen zijn door de patiënte overschreden, was zijn standpunt.

De man heeft zich buitengewoon onprofessioneel opgesteld, vindt de tuchtrechter. Nota bene ruim negen jaar na dit gebeuren, ziet hij nog steeds niet in dat (ex-)patienten ten opzichte van hem kwetsbaar en afhankelijk zijn.

De tuchtrechter vindt het daarom onverantwoord dat de man ooit terugkeert in de zorg. De enige mogelijkheid is om hem per direct het recht tot inschrijving van het register te ontzeggen.