Verhalencafé in Winschoten en Groningen over Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio

Stichting Folkingestraat Synagoge en De Verhalen van Groningen houden twee keer een verhalencafé over de Joodse gemeenschap in de Duitse-Groningse grensregio. De eerste keer is donderdag 27 februari in Bibliotheek Winschoten, de tweede keer dinsdag 3 maart in Forum Groningen.

De verhalencafés beginnen met een korte inleiding op het thema. Donderdagavond 27 februari vertelt Stefan van der Poel, universitair docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Winschoten over de invloed van Duitse Joden op de Duits-Groningse grensregio en op de rest van de provincie Groningen.

Daarna is er ruimte om verhalen uit te wisselen en herinneringen te delen over de Joodse gemeenschap in het grensgebied. De locatie is immers niet zomaar gekozen: vóór de oorlog kende Winschoten de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland.

Joodse bedrijvigheid in stad en provincie Groningen

Dinsdagavond 3 maart vertelt Bertien Minco over de Groninger confectie-industrie en meer specifiek over het confectiebedrijf van haar grootvader: Menco&Co.

Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over Joodse bedrijvigheid in de stad en provincie Groningen.

Verhalen, anekdotes en herinneringen

Alle verhalen, anekdotes en herinneringen worden verwerkt tot een verhaal op de website van De Verhalen van Groningen.

Verder wordt een reizende tentoonstelling gemaakt, waarvoor een deel van de verhalen verfilmd wordt. En uiteindelijk worden de verhalen onderdeel van de nieuwe permanente tentoonstelling in de synagoge in Groningen.

Bezoekers van de verhalencafés worden daarom verzocht eventuele objecten mee te nemen die iets vertellen over het leven van Joden in de grensregio.

Het verhalencafé in Winschoten begint om 19.00 uur, dat in Groningen om 20.00 uur.