PVV-senator Marjolein Faber weigert in uitgebreid interview in te gaan op foutieve tweet steekpartij Grote Markt

PVV-politicus Marjolein Faber gaat nog steeds niet in op de tweet die zij afgelopen september verstuurde over een steekpartij op de Grote Markt in Groningen. Daarin schreef het Eerste Kamerlid de daden onterecht toe aan iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk.

Kort na het steekincident op woensdagavond 25 september 2019, waarbij drie mensen gewond raakten, meldde de fractievoorzitter van PVV-Statenfractie in Gelderland dat ‘de verwarde man een Noord-Afrikaans uiterlijk heeft’.

Twee van de slachtoffers spraken dit tegen en bronnen binnen de politie meldden destijds aan deze krant dat de verdachte een blanke Nederlandse man is, van 67 jaar, woonachtig in Groningen.

In een interview met het Algemeen Dagblad weigert ze in alle toonaarden te praten over de kwestie. ,,Je kunt de commissaris van de Koning erbij halen of wie dan ook, maar ik ga het er niet over hebben.”

‘Mijn tweet klopt’

De PVV-senator bleef afgelopen september pal achter haar tweet staan, waarin ze bovendien de media verweet de afkomst van de verdachte bewust te verzwijgen. Haar bericht riep een golf van verontwaardigde en racistische reacties op. ,,Mijn tweet klopt”, herhaalde Faber toen meerdere malen voor de camera van NOS/Nieuwsuur, toen ze werd geconfronteerd met bewijs van het tegendeel.

In een uitgebreid interview met het landelijke dagblad wordt haar tot drie keer toe gevraagd om een reactie, maar al die keren blijft zij stellig volhouden het er niet over te willen hebben.

We moeten nog één kwestie behandelen. Uw beroemde tweet over een steekpartij in Groningen. U tweette dat de dader een Noord-Afrikaanse man was. Maar het was een Nederlander van 57 jaar. U zei daarna: mijn tweet klopt. Dat werd een beroemde uitspraak. Op tv bij Op1 wilde u daar niet op ingaan. Want u had te weinig tijd. Wij hebben alle tijd. Vertel: hoe zat dat?
,,Ik ga het er niet over hebben.”

Kunt u niet beter zeggen: ik zat fout, jongens, kan gebeuren?
,,Ik ga het er niet over hebben.”

Baudet had laatst ook zo’n affaire, maar hij kwam wel terug op zijn NS-tweet. Hij zei: ik heb het fout ingeschat. U had dat ook kunnen doen.
,,Ik ga het er niet over hebben. Je kunt de commissaris van de Koning erbij halen of wie dan ook, maar ik ga het er niet over hebben.”

OM spreekt van onjuist beeld

De politie Noord-Nederland gaf na het incident in het centrum van Groningen geen openheid over de achtergrond van de verdachte, maar ging na alle ophef toch overstag en corrigeerde Faber openlijk. ‘Het onjuiste beeld van de PVV-senator is adequaat gecorrigeerd door getuigen in de (sociale) media’, aldus de formele reactie van justitie. Kortom en in Fabers eigen termen: de tweet klopt niet.

De Groninger PVV’er Ton van Kesteren, die het bericht van zijn fractiegenote (in de Eerste Kamer) retweette, reageerde toen wel. Toch weigerde ook hij in te gaan op de onjuiste inhoud van Fabers tweet. ,,Ik retweet wel vaker iets. Dat is dan puur bedoeld om mijn achterban te informeren”, zei Van Kesteren.