Muziek en levendigheid op de zondagmiddag in De Hunze / Van Starkenborgh

GRONINGEN In de wijk De Hunze / Van Starkenborgh halen ze iedere eerste zondag van de maand muziek naar het buurthuis: op 8 maart is het eerstvolgende concert.

Ze zijn de twee kleurrijke, gedreven buurtbewoners van de wijk De Hunze Van Starkenborgh: Marian Asselman en Aleida Bakker. En dat vanaf het allereerste uur: ,,toen hier alles nog helemaal open lag”, zoals Bakker zegt. Samen zorgen de twee dames ervoor dat de grote zaal in Buurtcentrum Hunzeborgh steeds iedere eerste zondag van de maand gevuld wordt met muziek. De smaak: eerst nog klassiek, maar als het aan Asselman en Bakker ligt, volgen er later nog andere muziekstijlen en zelfs een open podium.

Studenten conservatorium

Asselman zorgde er tijdens de eerste twee concerten voor dat studenten van het conservatorium op de zondagmiddag optraden: zo stond gitarist Elke Prinsier de allereerste keer op het podium. Afgelopen december zorgden Aurelie Journot en Sophia Güust voor harp en zang.

Asselman vertelt: ,,Veel wijkbewoners zijn niet zo bekend met het conservatorium. En wie als conservatoriumstudent naar Groningen komt, speelt eerder in de binnenstad dan in een wijk. Dan is dit een fijne combinatie: hier in de wijk komt ander publiek.”

Wijkcentrum Hunzeborg

Voor Asselman zelf betekent de muziek veel: sinds enkele jaren speelt ze gitaar én piano. ,,Ik wilde muziek naar het wijkcentrum brengen omdat het mensen in beweging brengt, en zorgt voor contacten onderling.” Toen Asselman zo’n jaar geleden actief werd voor het bestuur van de wijk, gooide ze dit balletje dan ook maar meteen op. ,,En daarbij kwam ik Aleida tegen.”

Aleida Bakker zet zich in voor meerdere culturele projecten in wijkcentrum Hunzeborgh: ze herkende zich in Asselmans’ enthousiasme. Samen zorgen de twee wijkbewoners er nu voor dat er iedere eerste zondag van de maand muziek klinkt: ‘Muziek in de wijk’ werd geboren. Bakker: ,,Tijdens de concerten zie je opeens allemaal nieuwe gezichten in de Hunzeborgh verschijnen. De muziek zorgt hier voor verbinding.”

Jazz en blues

Asselman en Bakker zien nu nog vooral senioren de concerten bezoeken, maar daar komt binnenkort verandering in. Ook de muziekstijl blijft niet steeds klassiek. Het volgende concert, op 8 maart, heeft al een Iers tintje. Bakker: ,,We willen ook andere muziek naar de wijk halen: jazz, of blues bijvoorbeeld.” Bovendien is er straks op het ook ruimte voor het eigen talent uit de wijk,op het open podium. Want, vinden Bakker en Asselman: ,,Dat zit hier genoeg.”

Het optreden van zondag 8 maart wordt verzorgd door het Keltisch muziekduo ‘The Bee in the Box’.

Meer op https://www.dehunzevanstarkenborgh.nl.

Akke Boonstra