FC Groningen blijft bijzonder onvoorspelbaar

GRONINGEN Uitslagen voorspellen van FC Groningen is dit seizoen haast ondoenlijk. Zo verloor de ploeg van Danny Buijs slechts drie keer van hoger geklasseerde clubs en maar liefst zesmaal van clubs die lager op de ranglijst staan.

Zo kan het gebeuren dat FC Groningen twee keer van subtopper Vitesse won en twee keer verloor van degradatiekandidaat VVV Venlo. Het spelbeeld gaf in de vier wedstrijden de verhoudingen beter weer. In beide wedstrijden tegen VVV was FC Groningen beter, terwijl in de nipt gewonnen duels met Vitesse de geelzwarten uit Arnhem technisch de net iets betere ploeg waren.

Voor het broze sentiment rond FC Groningen - een tegenvallend resultaat leidt steeds vaker tot overdreven negatieve reacties - was het jammer dat de wedstrijd tegen VVV verloren ging. FC Groningen deed zichzelf net als in Venlo flink tekort tegen de Limburgers. En net als in de eerste helft tegen Sparta speelde groen-wit prima voetbal. Dat resulteerde ditmaal in vier scoringskansen waarvan er wel één of twee benut hadden mogen worden.

Positiewisselingen

Maar wat op Het Kasteel nog wel lukte, ging zaterdag in een wel heel mager bezet Hitachi Capital Mobility Stadion hopeloos mis. In plaats van 1-0 of 2-0 bij rust, stond het 0-0. Wat er (opnieuw) goed was aan het spel van FC Groningen? Er waren veel positiewisselingen op het middenveld waardoor geregeld de vrije man kon worden gevonden. En daarmee de ruimte voor de pass of voorzet waarmee de spitsen in stelling kon worden gebracht. VVV had met name weinig grip op de linkerkant van FC Groningen waar Bart van Hintum met uitstekende vroege voorzetten en Daniël van Kaam met goede loopacties voor het meeste gevaar zorgden. Aan de rechterkant zorgde Deyovaisio Zeefuik voor dreiging. De rechtsback glipte een paar keer met explosieve acties langs zijn kolossale tegenstander Haji Wright maar slaagde er niet in om met een voorzet of trekbal een van de aanvallers te bereiken. Dat lag niet alleen aan Zeefuik. Vaak waren de loopacties van rechterspits Joel Asoro, de opnieuw tegenvallende centrumspits Daishawn Redan en aanvallende middenvelder Ramon Pascal Lundqvist niet goed op elkaar afgestemd.

Statisch spel

In de tweede helft zorgde VVV ervoor dat Van Hintum minder ver kon oprukken om zijn gevaarlijke voorzetten los te laten. Van Kaam bleef te veel op de vleugel hangen en bij Ahmed el Messaoudi werd zichtbaar dat hij al langere tijd geen hele wedstrijden op eredivisieniveau meer had gespeeld. Ook bij de niet topfitte Joel Asoro was het beste er gaandeweg af. Het spel van FC Groningen werd daardoor te statisch en ook te slordig om VVV in verlegenheid te brengen. De drie invallers konden ook niet voor een ommekeer zorgen, al scoorde Romano Postema nog bijna uit een voorzet van Mo el Hankouri.

Willem II

Vrijdag wacht FC Groningen het uitduel met Willem II. De Tilburgers gingen zaterdag met 4-2 onderuit bij Emmen. In Groningen kwam de ploeg van Adrie Koster er totaal niet aan te pas. De FC reeg de kansen aaneen en won met 2-0. Maar dat was toen. Op FC Groningen is dit seizoen geen peil te trekken.