Boodschappenlijstje | column Buitenspel

GRONINGEN FC Groningen verloor zaterdag met 1-0 van VVV maar ook tegen de puntjes sprokkelende defensiespecialisten uit Venlo had het elftal van trainer Danny Buijs de eigen verdedigende organisatie weer op orde.

Zoals dat doorgaans ook bij de hogere elftallen in de opleiding het geval is. Tegenstanders worden fel op de huid gezeten en krijgen weinig kansen. Er lijkt iets van een groen-witte draad in de club te ontstaan: spelers zijn topfit en er wordt als team verdedigd én aangevallen.

Talenten

Talenten kun je opleiden en moet je zeker kansen geven als ze die verdienen. Maar routine kun je niet opleiden; ervaren krachten moet je aantrekken. Op het boodschappenlijstje van technisch directeur Mark-Jan Fledderus voor volgend seizoen zullen dan ook ervaren spelers moeten staan. Dat hoeven niet per se dertigers te zijn, maar wel spelers die al wel een aantal jaren ervaring hebben in volwassen voetbal.

Routiniers

Vooral voorin is er behoefte aan één of liefst twee routiniers. Nog fitte spelers die hebben bewezen te kunnen scoren op het hoogste niveau, of dat nu in Nederland is of in een serieus te nemen buitenlandse competitie. Dergelijke aanvallers ontbreken nu in de van talent overlopende selectie. Voor de rest van dit seizoen is Buijs opgezadeld met een veel te jonge aanval; met tienerspitsen van net 18 en 19 die beiden nog wachten op hun eerste eredivisiegoal. De drie vleugelspelers El Hankouri, Asoro en Gudmundsson zijn 20 tot 22 jaar en de reserves Slor, Joël van Kaam en Suslov zijn zelfs nog maar 17. Talent te over. Waar het aan ontbreekt, zijn bewezen doelpuntenmakers.