FC Groningen zondag tegen verbeterd PSV

GRONINGEN Na twee nederlagen treft FC Groningen zondag in de namiddag PSV.

De Eindhovense topclub is langzaam maar zeker aan het opkrabbelen na een inktzwarte periode. De ploeg van trainer Ernest Faber won zijn laatste twee uitwedstrijden.

Voor PSV begon de ellende half oktober met een 3-0 nederlaag in De Galgenwaard tegen FC Utrecht. Het was op dat moment pas de eerste verliespartij van het seizoen. Er volgden vijf wedstrijden zonder overwinning en daarna bleef het spel ondermaats. Twee maanden later leidden de tegenvallende prestaties tot het ontslag van trainer Mark van Bommel.

Onder zijn opvolger Ernest Faber, tijdelijk vrijgesteld van zijn taak als hoofd opleiding, ging het aanvankelijk eerder slechter dan beter. Zonder de aan Tottenham Hotspur verkochte Steven Bergwijn presenteerde PSV zich als een tandenloze ploeg. Na de verdiende 1-0 nederlaag bij Ajax zakte PSV richting middenmoot. En in de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen het boven verwachting presterende Willem II werden de eerder bij Ajax en AZ al zegevierende buren uit Tilburg door de media zelfs tot favoriet gebombardeerd.

Underdog

De rol van underdog deed PSV goed. Faber verraste het wat overschatte Willem II met Ryan Thomas in de rol van schaduwspits achter de van een zware knieblessure herstelde Sam Lammers. PSV won haast verrassend met 3-0. Een week later werd met dezelfde cijfers van ADO in Den Haag gewonnen en weer een week later met 2-1 bij Vitesse in Arnhem. Het gelijkspel tegen Feyenoord van afgelopen zondag maakte een reeks van vier wedstrijden zonder nederlaag compleet. Niet bijzonder voor een topclub, maar wel bemoedigend voor een club die alle vertrouwen en zelfvertrouwen had verloren.

De Speld

Hoe slecht PSV een paar maanden geleden speelde, kwam tot uiting in een grap van het satirisch online magazine De Speld. Dat berichtte na het 1-1 gelijkspel van PSV in Emmen dat FC Emmen zijn trainer Dick Lukkien op staande voet had ontslagen vanwege de geleverde wanprestatie tegen PSV. Je zou kunnen zeggen dat FC Groningen PSV op een verkeerd moment treft. De Brabanders zijn duidelijk aan de beterende hand, terwijl het door blessures en transfers verzwakte FC Groningen aanvallend helemaal geen vuist meer kan maken. Dat bleek zaterdag ook in Tilburg waar het waarschijnlijk maximaal haalbare, een punt, door ongebruikelijke defensieve fouten uit handen werd gegeven. Qua veldspel deed FC Groningen niet onder voor Willem II. De opstelling bood bij voorbaat weinig hoop op een goede afloop. Door blessures van Joel Asoro, Gabriël Gudmundsson en het nog niet volledig beschikbaar zijn van Mo El Hankouri had Buijs alleen nog maar tieneraanvallers tot zijn beschikking. Spits Daishawn Redan (19) kwam er in zijn eentje tegen het ervaren duo Sebastian Holmen (27) en Jordens Peters (33) totaal niet aan te pas.

Aanvoer over de vleugels moest van de backs komen, maar die hadden het te druk met verdedigen. Bijstand van middenvelders was er evenmin. Ajdin Hrustic, Ramon Pascal Lundqvist en Ahmed el Messaousdi zijn technisch sterk, maar missen snelheid en diepgang. Toch kwam FC Groningen tot meer doelpogingen dan Willem II, maar was veel minder gevaarlijk.