FC Groningen wacht drukke transferzomer

GRONINGEN Met Samir Memisevic trok vorige week alweer de vierde speler tussentijds de deuren definitief achter zich dicht bij FC Groningen.

Middenvelder Michael Breij en de aanvallers Charlison Benschop en Kaj Sierhuis gingen hem voor. In de zomer vertrekken Mike te Wierik, Django Warmerdam en derde keeper Marco van Duin. Een drukke transferzomer werpt nu al zijn schaduw vooruit.

Mutaties voor elke linie

Voor elke linie zijn er mutaties op komst. Beginnen we bij de keepers. Sergio Padt staat nog tot medio 2021 onder contract en heeft al aangegeven niet te willen verlengen. Dat betekent dat de doelman bij een enigszins goed bod komende zomer zal mogen vertrekken. Tweede doelman Jan Hoekstra is nog niet klaar voor opvolging en zal eerst elders ervaring moeten opdoen in een eerste elftal. In de winter kwam het niet tot de door club en keeper zo vurig gewenste tijdelijke overgang. Misschien lukt dat komende zomer wel. Derde doelman Marco van Duin vertrekt dus, mogelijk schuift vierde keeper Jan de Boer door.

Verdediging

De verdediging van FC Groningen staat voor een complete renovatie. Zoals bekend vertrekken Mike te Wierik (Derby County) en Django Warmerdam (FC Utrecht) sowieso, is een transfer van Deyovaisio Zeefuik hoogstwaarschijnlijk en loopt het huurcontract van Ko Itakura ten einde. Van de kernspelers in de verdediging loopt alleen het contract van routinier Bart van Hintum een jaar door. Ook de jonge reserves Nicklas Strunck (20), Görkem Can (19), Thomas Poll (18) en de aan Almere City verhuurde Amir Absalem (22) hebben doorlopende verbintenissen. De komst van drie of vier nieuwe verdedigers lijkt pure noodzaak.

Middenveld

FC Groningen beschikt over zeven middenvelders met doorlopende contracten. Van hen is Tom van de Looi verhuurd aan NEC. In deze linie zijn de minste mutaties te verwachten. Het is voorstelbaar dat de club nog een dynamische middenvelder aan de selectie wil toevoegen. Dat hangt mede af van de ontwikkeling van de jonge Sam Schreck (21) die in aanleg over de gevraagde kwaliteiten beschikt, maar totnogtoe niet vaak in het eerste elftal wordt gebruikt.

Aanvallend talent

FC Groningen heeft erg veel aanvallend talent in de tienerleeftijd, maar het ontbreekt de club aan ervaren doelpuntenmakers op profniveau. De club heeft slechts twee jongvolwassen aanvallers met doorlopende contracten: de veelbelovende maar blessuregevoelige Gabriel Gudmundsson (20) en de dribbelvaardige maar nog rendementsarme Mo El Hankouri (22).

FC Groningen zal ten minste twee volwaardige aanvallers aan de selectie moeten toevoegen. De jonge huurling Daishawn Redan (19) is talentvol maar heeft nog niet zo gek veel meer te bieden dan de eigen aanvalstalenten Romano Postema (18), Remco Balk (19), Kian Slor, Joël van Kaam (beiden bijna 18) en Tomas Suslov (17). Dat heeft Joel Asoro al wel, maar het is de vraag of FC Groningen de optie in haar huurovereenkomst met Swansea City kan en ook wíl lichten.