Uitverkoop | column Buitenspel

GRONINGEN Vijf spelers weg, twee spelers nieuw. Achter alle transfers schuilt een heldere logica, maar per saldo is de selectie van FC Groningen er niet sterker op geworden.

Wel nog jonger en nog weer onervarener. Als dan twee keer op een rij wordt verloren, komt de kritiek uit de achterban flink los. Logisch, want supporters hebben een bloedhekel aan verliezen. En ongelijk hebben zij ditmaal niet. Want waar FC Groningen een jaar geleden nog versterkt uit de wintertransferperiode kwam, is de ploeg nu verzwakt.

Met het vertrek van Michael Breij en Amir Absalem valt te leven. Zij kunnen hun ontwikkeling in de Keuken Kampioen Divisie een vervolg geven. Breij was overcompleet, Absalem had de concurrentiestrijd van Django Warmerdam verloren en wilde graag in een eerste elftal spelen. Dat had door de blessure van Warmerdam nu ook gekund bij FC Groningen, maar dat kan zeker wekelijks bij Almere City. De 18-jarige Thomas Poll, die vrijdag verdienstelijk debuteerde, vaart wel bij het vertrek van Absalem. In sommige opzichten is hij beter dan zijn oudere voorganger.

Dat FC Groningen Samir Memisevic liet vertrekken voor een bedrag hoger dan de acht ton die een nieuwe werkgever in de zomer op tafel had moeten leggen, is ook goed verdedigbaar. Maar het vertrek van Charlison Benschop én Kaj Sierhuis ligt gevoeliger. De reden? De jonge Daishawn Redan valt zwaar tegen. Dat komt ook door het incomplete lespakket bij zijn oude clubs Ajax en Chelsea. De spits moet nu meer meters maken, meer zelf ondernemen en minder balletjes afwachten.