Donar jaagt verwoed op eerste plaats

GRONINGEN De basketballers van Donar staan in de top van de ranglijst van de eredivisie, die met de internationaal klinkende naam Dutch Basketball League door het leven gaat.

Wordt de ploeg eerste, dan kunnen de Groningers zich nog geen kampioen noemen. Is de reguliere strijd afgelopen, dan volgt de nacompetitie. De Play-Offs vormen de apotheose van het seizoen, waarin de beste zes ploegen, in de maand mei, proberen elkaar uit te schakelen in een serie van uit- en thuiswedstrijden. Zo ver is het nog lang niet.

Ambitie

Het is het bestuur van de Groninger basketbaltrots alles aan gelegen om kampioen te worden met de huidige selectie van coach Erik Braal. Dat geeft namelijk recht op Europees basketbal op het hoogste niveau, de Champions League. Een ambitie die nog niet in de recente geschiedenis van de club is gerealiseerd. Wel zijn er voorrondes bereikt, maar tot op heden leidde dat tot afvloeien naar een lager treetje: de FIBA Europecup.

Geen punten morsen

Ploegen als Landstede Hammers (minder wedstrijden gespeeld, maar ook een verlieswedstrijd minder dan Donar), Heroes Den Bosch en ZZ Leiden vormen de grootste bedreiging voor die zo gewenste eerste plaats in de DBL, die recht geeft op thuisvoordeel tijdens alle speelrondes van de Play-Offs. Tegen de mindere ploegen mogen derhalve geen punten worden gemorst. Na een drietal wedstrijden tegen hen, volgt op 19 maart, om 19:30 uur in Martiniplaza, de grootste opdracht: winnen van Landstede Hammers uit Zwolle, de nummer één van dit moment!

Jan Weeber